Engelliliği olan ve olmayan Suriyeli göçmenlerin sosyal dışlanmalarının ve yaşam doyumlarının karşılaştırılması
Comparison of social exclusion and life satisfaction of disabled and non-disabled Syrian migrants
  1. Tez No: 922150
  2. Yazar: MEHMET HAVARE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, sosyal dışlanma, yaşam doyumu, göçmenler, Disability, social exclusion, life satisfaction, migrants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göçmen ve Mülteci Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, engelliliği olan ve olmayan Suriyeli göçmenlerin sosyal dışlanmalarının ve yaşam doyumlarının karşılaştırılmasıdır. Araştırma, tanımlayıcı desende yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Hatay İli Yayladağı ilçesinde ikamet eden Suriyeli göçmenler oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden ve çalışmaya katılma kriterlerini karşılayan 53 Suriyeli engelliliği olan birey ve 53 Suriyeli engelliliği olmayan göçmen birey araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler kişisel bilgi formu, Sosyal Dışlanma Ölçeği (SDÖ) ve Yaşam Tatmini Ölçeği (YTÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Engelliliği olmayan Suriyeli göçmen bireylerin SDÖ toplam puan ortalaması 92.07±9.80 olarak belirlenmiştir. YTÖ toplam puan ortalaması 12,63±4,40 olarak saptanmıştır. Engelliliği olan Suriyeli göçmen bireylerin SDÖ toplam puan ortalaması 91.83±6.45'tir. YTÖ toplam puanı 9,34±2,75 olarak belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS for Windows 24 (Statistical Package For Social Sciences) bilgisayar programı kullanılmıştır. Katılımcıların tanıtıcı özelliklerini incelemek amacıyla yüzdelik, aritmetik ortalama ve standart sapma, ölçek puan ortalamalarının karşılaştırmasında t-testi, varyans analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda engelliliği olan ve olmayan Suriyeli göçmenlerin sosyal dışlanma algılarının orta düzeyde olduğu ve sosyal dışlanmışlık algıları açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmediği belirlenmiştir. Engelliliği olan ve olmayan Suriyeli göçmenlerin yaşam doyumlarının karşılaştırılmasında gruplar arasında anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Engelliliği olmayan Suriyeli göçmenlerin engelliliği olanlara göre yaşam doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların sosyal dışlanmaları yaşam doyumlarının %.11.6'sını açıklamaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda Suriyeli göçmenlerin yaşam doyumlarının arttırılmasında, sosyal dışlanmışlık algılarına yönelik girişimlerin planlaması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the social exclusion and life satisfaction of Syrian immigrants with and without disabilities. The research was conducted with a descriptive design. The universe of the research consists of Syrian immigrants residing in the Yayladağı district of Hatay Province. The sample of the research consisted of 53 Syrian individuals with disabilities and 53 Syrian individuals without disabilities who agreed to participate in the research and met the criteria for participation. Data were obtained using the personal information form, Social Exclusion Scale (SES) and Life Satisfaction Scale (LWSS). The total SES mean score of Syrian immigrant individuals without disabilities was determined as 92.07±9.80. The total LWSS mean score was determined as 12.63±4.40. The total SES mean score of Syrian immigrant individuals with disabilities was 91.83±6.45. The total LWSS score was determined as 9.34±2.75. SPSS for Windows 24 (Statistical Package For Social Sciences) computer program was used in the evaluation of the data. In order to examine the introductory characteristics of the participants, percentage, arithmetic mean and standard deviation, t-test, variance analysis and regression analysis were performed in the comparison of scale score averages. As a result of the research, it was determined that the social exclusion perceptions of Syrian immigrants with and without disabilities were at a moderate level and that there was no significant difference between the groups in terms of social exclusion perceptions. A significant difference was determined between the groups in the comparison of life satisfaction of Syrian immigrants with and without disabilities. It was determined that the life satisfaction levels of Syrian immigrants without disabilities were higher than those with disabilities. In addition, the social exclusion of the participants explained % 11.6 of their life satisfaction. In line with these results, it is recommended that initiatives be planned for the perception of social exclusion in order to increase the life satisfaction of Syrian immigrants.