Türk asıllı Afgan göçmenlerin Türkiye'ye göçü (1979-1989)
Migration of Afghan immigrants of Turkish origin to Turkey (1979-1989)
  1. Tez No: 922275
  2. Yazar: MEHMET KIRMIZIGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: iskân, göç, mülteci, Türk asıllı Afganların uyum süreci, settlement, migration, refugee, the adaptation process of Afghans of Turkish origi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın konusu 1979-1989 yılları arasında Türkiye'ye getirilen Türk asıllı Afganların göçüdür. Bu araştırma, 1980'den sonra Türkiye'nin farklı illerine iskân edilen Türk asıllı Afgan göçmenlerin Afganistan'da yaşadıkları olayları değerlendirmek, göç süreçlerini, Türkiye'deki sosyal uyum konusunu, sosyo-kültürel etkileşimlerini, eğitim süreçlerini, ekonomik yapıya etkilerini ve aile yapısındaki değişimleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tez, dört bölümden oluşmaktadır; birinci bölümünü göç, göçün çeşitliliği, insanları göçe zorlayan faktörler ve Türkiye'ye göçlerinin hangi kategoriye girdiği oluştururken ikinci bölümünü, Afganistan'ın tarihsel süreci, 1979 yılında Afganistan'ın Sovyetler tarafından işgali, kökenleri, kültürel yapıları ve ülkeden göçleri teşkil etmektedir. Araştırmanın üçüncü bölümünü; göçmenlerin Türkiye'ye yerleştikten sonra gelenek, örf ve göreneklerindeki değişimleri, iskân edildikleri bölgelerdeki vatandaşlarla uyumları, sosyo-kültürel etkileşimleri, akrabalık ilişkileri, eğitim süreçleri, iş ve istihdam konuları oluşturmaktadır. Araştırmanın dördüncü bölümünü ise; ikinci kuşak Türk asıllı Afganların sosyal, kültürel ve eğitim gibi konularda uyumları oluşturmaktadır. Araştırmanın önemli yanlarından biri de 1982'de Gaziantep'e iskân edilen soyu Buhara Emirliği'nin ve Özbek Mangıt Hanedanı'nın son Emiri Âlim Han'a dayanan 4 Özbek asıllı Afgan göçmenle ve yine Hatay İli Ovakent Beldesine iskân edilen 2 Özbek asıllı Afgan göçmenle detaylı görüşme ve mülakat yapılmış olmasıdır. Ayrıca Yazılı kaynakların sınırlılığı ve saha çalışmasının gerekliliği sebebiyle araştırma esnasında bazı zorluklarla karşılaşılmıştır. Bu çalışmada Sovyet-Afgan Savaşı, Afganistan'ın etnik, siyasî, kültürel yapısı, işgaller, 1979-1989 yılları arasında yaşanan göçün sebepleri, Afganistan'ın jeopolitik ve jeostratejik yapısı ile ilgili birçok akademik çalışma, rapor ve yayınlardan faydalanılmış ve ilgili yerlerde kaynak olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is the migration of Afghans of Turkish origin brought to Turkey between 1979 and 1989. This research aims to evaluate the events experienced by Afghan immigrants of Turkish origin who were settled in different provinces of Turkey after 1980 in Afghanistan, and to reveal their migration processes, the issue of social adaptation in Turkey, their socio-cultural interactions, educational processes, their effects on the economic structure and the changes in family structure. The thesis consists of four parts; the first part consists of migration, the diversity of migration, the factors that force people to migrate and the category in which their migration to Turkey falls, while the second part consists of the historical process of Afghanistan, the invasion of Afghanistan by the Soviets in 1979, their origins, cultural structures and migration from the country. The third part of the research consists of the changes in the traditions, customs and traditions of the immigrants after they settled in Turkey, their adaptation with the citizens in the regions where they were settled, their socio-cultural interactions, kinship relations, educational processes, work and employment. The fourth part of the research is; The second generation of Afghans of Turkish origin constitutes their harmony in social, cultural and educational matters. One of the important aspects of the research is that detailed interviews were conducted with 4 Afghan immigrants of Uzbek origin, whose lineage dates back to Alim Khan, the last Emir of the Emirate of Bukhara and the Uzbek Mangit Dynasty, who were settled in Gaziantep in 1982, and with 2 Afghan immigrants of Uzbek origin who were settled in the Ovakent Town of Hatay Province. In addition, some difficulties were encountered during the research due to the limited written sources and the necessity of field work. In this study, many academic studies, reports and publications related to the Soviet-Afghan War, the ethnic, political and cultural structure of Afghanistan, occupations, the reasons for the migration between 1979-1989, and the geopolitical and geostrategic structure of Afghanistan were used and cited as sources where relevant.