Kalkınmada öncelikli illerde çalışan sınıf öğretmenlerinin iş doyumlarının belirlenmesi (Şırnak ili örneği)
Determination of the job satisfaction of classroom teachers working in development priority provinces (Şırnak province example)
- Tez No: 922436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN DALAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Sınıf öğretmeni, Kalkınmada öncelikli il, Job satisfaction, Primary school teacher, Priority development province
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Temel Eğitim Anabilim Dalı Sınıf Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi KALKINMADA ÖNCELİKLİ İLLERDE ÇALIŞAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İŞ DOYUMLARININ BELİRLENMESİ (ŞIRNAK İLİ ÖRNEĞİ) Zeynep ASLAN PULAT Bu araştırmanın amacı, kalkınmada öncelikli illerden Şırnak ilinde görev yapan sınıf öğretmenlerin iş doyumu düzeylerini; cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, mezun olduğu fakülte, görev yaptığı yer, eğitim durumu ve görev yaptığı okul türü değişkenleri açısından incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kapsamında ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini kalkınmada öncelikli illerden Şırnak il merkezinde ve ilçelerde Milli eğitim Bakanlığına bağlı toplam 297 ilkokulda çalışan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Şırnak ili Araştırmanın örneklemini ise 2023-2024 yıllarında basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiş 60 ilkokul ve bu okullarda görev yapan 406 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, Şahin (1999) tarafından geliştirilen“İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde“IBM SPSS Statistics 26”istatistik paket programından yararlanılmış olup, bağımsız gruplar t testi, ANOVA ve Kruskal-Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler okullarını sevdiklerini ve mesleklerinin kişisel gelişimlerine katkı sağladığını ifade ederken, velilerin ilgisizliği iş verimliliğini düşüren önemli bir etken olarak öne çıkmaktadır. Meslektaş ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve okul yöneticilerinin sert tutumları iş doyumunu olumsuz etkilerken, kadın öğretmenlerin iş doyum düzeyleri erkek öğretmenlere kıyasla daha düşük bulunmuştur. Yaş, medeni durum ve mesleki kıdem gibi değişkenlerin iş doyumu üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiş; ancak mezun olunan fakülte türü ve görev yeri, iş doyumu açısından belirleyici olmuştur. Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüş, il merkezinde çalışan öğretmenlerin ise köy ve beldelerde görev yapanlara kıyasla daha yüksek iş doyumu yaşadığı belirlenmiştir. Ayrıca, lisans mezunu öğretmenlerin iş doyum düzeyleri yüksek lisans mezunlarına göre daha yüksek bulunurken, normal öğretim yapan okullardaki öğretmenlerin iş doyumu düzeylerinin, ikili öğretim yapan okullardaki öğretmenlere göre daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak öğretmenlerin mesleki gelişim fırsatlarını değerlendirmeleri, velilerle etkili iletişim kurmaları, stres yönetimi becerilerini geliştirmeleri ve iş birliği içinde çalışmaları önerilmiştir. Okul yöneticilerinin destekleyici bir çalışma ortamı oluşturmaları, görev koşullarını iyileştirmeleri ve öğretmenlerin geri bildirimlerini dikkate almaları gerekmektedir. Politika yapıcıların kırsal bölgelerdeki yaşam koşullarını iyileştirmeleri, eğitimde cinsiyet eşitliğini desteklemeleri ve öğretmenlerin meslek tatminini artırıcı teşvikler sunmaları önerilmiştir. Araştırmacılara ise iş doyumunu etkileyen faktörleri cinsiyet, görev yeri ve yönetim tutumları açısından daha detaylı incelemeleri, ikili ve normal öğretim arasındaki farkları analiz etmeleri ve uluslararası uygulamaları değerlendirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Necmettin Erbakan University, Graduate School of Educational Sciences Department of Educational Sciences Primary Education Program Master Thesis DETERMINATION OF THE JOB SATISFACTION OF CLASSROOM TEACHERSWORKING IN DEVELOPMENT PRIORITY PROVINCES (SIRNAK PROVINCE EXAMPLE) Zeynep ASLAN PULAT The purpose of the current purpose is to examine the job satisfaction of primary school teachers working in Şırnak province, one of the priority development provinces, in terms of variables such as gender, age, marital status, professional experience, faculty graduated from, place of duty, educational status and type of school they work in. The study employed the relational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consists of primary school teachers working in 297 primary schools affiliated with the Ministry of National Education in Şırnak city centre and districts, one of the priority development provinces. The sample of the study consists of 60 primary schools selected from the population by using the simple random sampling method in the 2023-2024 school year and 406 primary teachers working in these schools. In the data collection process, the“Job Satisfaction Scale”developed by Şahin (1999) was used. In the analysis of the collected data,“IBM SPSS Statistics 26”statistical package program and independent samples t-test, ANOVA and Kruskal-Wallis H Test were used. According to the findings, teachers expressed that they love their schools and that their profession contributes to their personal development, while the lack of parental involvement emerges as a significant factor reducing their work efficiency. Problems in colleague relationships and the strict attitudes of school administrators were found to negatively affect job satisfaction, while the job satisfaction levels of the female teachers were found to be lower compared to their male colleagues. It was determined that the variables of age, marital status and professional experience did not have a significant effect on job satisfaction; however, the type of faculty graduated from and the place of duty were found to be determining factors in terms of job satisfaction. Teachers who graduated from Faculties of Education were found to have higher levels of job satisfaction, while those working in city centres experienced higher job satisfaction compared to their colleagues working in villages and towns. In addition, teachers holding a bachelor's degree were found to have higher levels of job satisfaction compared to those holding a master's degree, and teachers working in single-shift schools reported higher job satisfaction levels than those working in double-shift schools. In light of the findings of the study, it is recommended that teachers utilize professional development opportunities, establish effective communication with parents, improve their stress management skills and work collaboratively. School administrators should create a supportive work environment, improve working conditions and take teachers feedback into account. Policymakers are advised to improve living conditions in rural areas, promote gender equality in education and provide incentives to increase teachers' job satisfaction. Researchers are recommended to examine in greater detail the factors affecting job satisfaction in terms of gender, place of duty and administrative attitudes, analyze the differences between single-shift and double-shift schools and follow international practices.