Sürdürülebilir bir heykel fırın 'Yaşayan fırın' uygulaması
Application of a sustainable sculpture kiln 'Living kiln'
  1. Tez No: 922474
  2. Yazar: SEDAT ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BETÜL KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel fırın, pişirim, alternatif pişirim, seramik heykel, Sculpture oven, firing, alternative firing, ceramic sculpture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Seramik sanatında en yaygın olarak kullanılan pişirim yöntemi nötr fırın olarak da ifade edilen ve elektrikli fırınlarda gerçekleştirilen pişirimdir. Bunun yanında gazlı pişirim yöntemleri de kullanılmaktadır. Belli bir pişirim eğrisini takip eden –ön ısınma, sürekli ısınma, pişirme ısısı, soğuma- pişirim programlarının dışına çıkan ve fırın atmosferinin dışarıdan müdahalelerle değiştirildiği pişirim teknikleri alternatif pişirim teknikleri olarak adlandırılmaktadır. Fırın heykel; 90'lı yılların başından itibaren yeni bir fırınlama tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Büyük boyutlu ve yekpare seramik heykel inşa eden seramik sanatçıları gerek taşıma gerek fırın boyutunun karşılanamaması gibi nedenlerle alternatif çözüm üretmişlerdir. En ilkel pişirim yöntemlerinden olan açık ateşte pişirim tekniği ile benzerlikler gösteren heykel fırınlar, seramik heykelin yerinde şekillendirilme, kurutulma ve pişirilme imkanı sağlamaktadır. Bu bağlamda fırın heykel çalışmaları da alternatif pişirimler arasındaki yerini almaktadır. Fırın heykel, geldiği son nokta itibari ile kendinin fırını olarak ifade edilmektedir. Yapılan seramik heykeli pişirmek için kendisi aynı zamanda fırın vazifesi görmekte fakat fırın olarak devamlılığı sağlamadığı görülmektedir. Heykel fırın uygulaması ile ortaya çıkan eserin aynı zamanda fırın işlevini devam ettirebilir nitelikte olması hedeflenmektedir. Pişirim için de kullanılabilecek bu heykel çamur malzeme ile şekillendirilmiş olması sebebiyle her kullanımda yeni ve farklı bir yüzey görünümüne kavuşacağı ön görülmektedir. Ayrıca başarılı bir sonuç elde edildiği taktirde fırın parklarına yeni bir fırın alternatifi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most widely used firing method in ceramic art is the firing performed in electric furnaces, also referred to as neutral furnaces. In addition, gas firing methods are also used. Firing techniques that follow a certain firing curve - preheating, continuous warming, cooking temperature, cooling - go out of firing programs and change the oven atmosphere with external interventions are called alternative firing techniques. Furnace sculpture; It has emerged as a new firing technique since the early 90's. Ceramic artists, who built large-sized and monolithic ceramic sculptures, produced alternative solutions for reasons such as transportation and the inability to meet the furnace size. Sculptural furnaces, which are similar to the open fire firing technique, which is one of the most primitive firing methods, allow the ceramic sculpture to be shaped, dried and fired in situ. In this context, kiln sculpture works take their place among alternative firings. Kiln sculpture is expressed as its own furnace as of its last point. He also acts as a furnace to bake the ceramic sculpture, but it is seen that he does not maintain continuity as a furnace. It is aimed that the work that emerged with the sculptural oven application will be able to continue the function of the oven. Since this sculpture, which can also be used for firing, is shaped with mud material, it is anticipated that it will have a new and different surface appearance with each use. In addition, if a successful result is achieved, it offers a new oven alternative to oven parks.