Alfa lipoik asit ve hiperbarik oksijen tedavilerinin sıçanlarda streptozotosin ile indüklenen diyabetin neden olduğu iskelet kası atrofisine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of alpha lipoic acid and hyperbaric oxygen treatments on skeletal muscle atrophy caused by streptozotocin-induced diabetes in rats
  1. Tez No: 922486
  2. Yazar: SEDA CAYMAZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Kas Atrofisi, Alfa-Lipoik Asit (ALA), Hiperbarik Oksijen Terapisi (HBOT), Oksidatif Stres, İnflamasyon, İskelet Kası, Diabetic Muscle Atrophy, Alpha-Lipoic Acid (ALA), Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT), Oxidative Stress, Inflammation, Skeletal Muscle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, streptozotosin ile indüklenen diyabet modeli kullanılarak diyabetin neden olduğu iskelet kası atrofisine karşı Alfa-Lipoik Asit (ALA) ve Hiperbarik Oksijen Terapisi'nin (HBOT) etkileri incelenmiştir. Çalışma, bu tedavilerin oksidatif stres, inflamasyon, kas anabolizması ve katabolizması ile kas fonksiyonu üzerindeki rollerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gruplar; sağlıklı kontrol, diyabetik kontrol, diyabetik + ALA, diyabetik + HBOT ve diyabetik + ALA + HBOT olarak oluşturulmuştur. Sıçanlara, ALA i.p 50 mg/kg dozunda uygulanmış ve HBOT tedavisi 10 seans boyunca, her gün 90 dakika olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Gastroknemius kas dokusunda, diyabetik kas atrofisinin moleküler mekanizmalarını anlamak amacıyla Real-Time qPCR ile Trim72, Fbxo32, Trim63, Foxo3a ve Eif4ebp1 gen ekspresyonları analiz edilmiştir. Protein sentez ve yıkım dengesini değerlendirmek için total protein seviyeleri Bradford yöntemiyle, atrofi ve insülin duyarlılığıyla ilişkili p-Akt, mTOR, Foxo3a, Myostatin, GLUT-4, TNF-α, TAS, TOS, NF-κB, Calpain-3 ve insülin düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. Trim63 ve Fbxo32 proteinlerinin doku içi dağılımı immünohistokimyasal olarak incelenmiş, kas fonksiyonu ise kavrama gücü testiyle değerlendirilmiştir. ALA tedavisinin diyabetin oksidatif stres üzerindeki etkisini azaltmada etkili olduğu gözlemlenirken, HBOT uygulamasının TOS(total oksidan seviyesi) seviyelerinde hafif bir artışa yol açtığı tespit edilmiştir. HBOT'un inflamatuar belirteçler (Tnf-α ve Nf-κb) üzerinde sınırlı etkisi olduğu görülmüş, ALA ve HBOT tedavilerinin ise kan glukoz seviyelerinde sınırlı bir düşüş sağladığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, ALA ve HBOT tedavilerinin kas protein senteziyle ilişkili Akt/mTOR yolaklarında aktiviteyi artırdığı ve kas kavrama gücünde anlamlı bir iyileşme sağladığı saptanmıştır. ALA ve HBOT'un diyabet kaynaklı kas atrofisine farklı mekanizmalarla etkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu tedavi kombinasyonlarının uzun vadeli etkilerinin belirlenmesi için daha fazla araştırma gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Alpha-Lipoic Acid (ALA) and Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT) on skeletal muscle atrophy induced by diabetes using a streptozotocin model were investigated. The study aims to evaluate the roles of these treatments on oxidative stress, inflammation, muscle anabolism and catabolism, and muscle function. The groups were established as healthy control, diabetic control, diabetic + ALA, diabetic + HBOT, and diabetic + ALA + HBOT. ALA was administered intraperitoneally at a dose of 50 mg/kg, and HBOT treatment was applied for 10 sessions, 90 minutes per day. In gastrocnemius muscle tissue, gene expressions of Trim72, Fbxo32, Trim63, Foxo3a, and Eif4ebp1 were analyzed via Real-Time qPCR to understand the molecular mechanisms of diabetic muscle atrophy. Total protein levels were measured using the Bradford assay to evaluate protein synthesis and degradation balance, while protein levels of p-Akt, mTOR, Foxo3a, Myostatin, GLUT-4, TNF-α, TAS, TOS, NF-κB, Calpain-3, and insulin, associated with atrophy and insulin sensitivity, were determined using the ELISA method. The tissue distribution of Trim63 and Fbxo32 proteins was examined immunohistochemically, and muscle function was assessed using a grip strength test. While ALA treatment was observed to be effective in reducing the impact of diabetes on oxidative stress, HBOT application was found to cause a slight increase in TOS levels. HBOT was noted to have limited effects on inflammatory markers (Tnf-α and Nf-κb), and both ALA and HBOT treatments resulted in a limited decrease in blood glucose levels. Additionally, it has been determined that ALA and HBOT treatments enhance activity in the Akt/mTOR pathways associated with muscle protein synthesis and lead to a significant improvement in muscle grip strength. It is suggested that ALA and HBOT may affect diabetes-induced muscle atrophy through different mechanisms. However, further research is needed to determine the long-term effects of these treatment combinations.