Pandemiden sonra erişkin bireylerde bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma durumu ile aşılanma davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of infectious diseases risk awareness and protection status and vaccination behaviors in adult individuals after the pandemic
  1. Tez No: 922505
  2. Yazar: OĞUZ AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı hastalık, farkındalık, korunma, enfeksiyon, aşı, aşı reddi, Covid-19, pandemi, BHRFKÖ, Infectious disease, awareness, protection, infection, vaccine, vaccine rejection, Covid-19, pandemic, CDRAPS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisi ile birlikte tüm dünyada salgın hastalıklar ve aşılar daha fazla tartışılmaya başlanmıştır. Koruyucu hekimlik uygulamaları ile bulaşıcı hastalıklardan korunma davranışlarının geliştirilmesi ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinin yanı sıra bağışıklama hizmetlerinin sunumu Aile Hekimliği uygulamalarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çalışmada bireylerin aşılanma durumları, aşıya dair farkındalıkları, bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemleri ile bulaşıcı hastalıklara karşı risk farkındalığı ve korunma düzeyinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmada 01.06.2024 ve 31.07.2024 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18 yaş üzeri, gönüllü katılımcılara yüzyüze uygulanan anket formları ile veri toplanmıştır. Sosyodemografik veri formu; bulaşıcı hastalıklar ve aşılar hakkında bilgi, farkındalık, davranış anketi; Bulaşıcı Hastalıklar Risk Farkındalığı ve Korunma Ölçeği (BHRFKÖ) kullanılmıştır. Veriler İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS (Statistical Packet for The Social Science) 26.0 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 211 kişinin 75 (%35,5)'i erkek, 136 (%64,5)'sı kadındı. Yaş ortalaması 38,4±12,9 yıldı. Bulaşıcı Hastalıklar Risk Farkındalığı ve Korunma Ölçeği ortalama toplam ölçek puanı 142,47±22,69 olarak saptandı. Toplam ölçek puanı; kadınlarda, evli bireylerde yüksek bulundu. BHRFKÖ toplam ölçek puanında ikamet yerinin, gelir düzeyinin, meslek grubunun ve eğitim, kronik hastalığa sahip olma, sigara ve alkol kullanma durumlarına göre farklılık göstermediği görüldü. Bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemlerden maske kullananlarda ve sosyal hayat kısıtlamasına uyanlarda toplam ölçek puanı yüksek saptandı. Bulaşıcı hastalıklarda aşılanmanın önemli olduğunu düşünenlerde; enfeksiyon açısından riskli bölgeye seyahat, yaralanma, hayvanlar tarafından ısırılma durumlarında aşılanmanın gerekli ve önemli olduğunu düşünenlerde BHRFKÖ toplam ölçek puanı yüksek bulundu. Covid-19 aşısı olanlarda ve Covid-19 aşısı yaptırmak isteyenlerde, birlikte yaşadığı veya çalıştığı kişilerin aşıya karşı tutumları olumlu yönde olanlarda BHRFKÖ toplam ölçek puanı yüksek görüldü. Herhangi bir aşı olmayan veya aşı olmama nedeninin sosyal medya haberlerinden dolayı olduğunu belirtenlerin BHRFKÖ toplam ölçek puanı düşük bulundu. Yaş ile BHRFKÖ toplam ölçek puanı arasında pozitif yönde zayıf korelasyon saptandı. Sonuçlar: Kişilerin sosyodemografik özelliklerine göre bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma düzeyi nispeten farklılık saptanmıştır. Bulaşıcı hastalıklar ve aşılar hakkında bilgi, farkındalık, davranış durumlarına göre bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma düzeyi nispeten farklılık gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: With the Covid-19 pandemic, epidemics and vaccines have been discussed more and more all over the world. The development of protective behaviors against infectious(communicable/contagious) diseases and the provision of immunization services, as well as the prevention of infectious diseases through preventive medicine practices, constitute an important part of Family Medicine practices. The aim of the study was to examine the vaccination status of individuals, their awareness of the vaccine, precautions taken against infectious diseases, and the level of risk awareness and protection against infectious diseases. Methods: In the study, data were collected through face-to-face survey forms applied to volunteer participants over the age of 18 who applied to the Family Medicine outpatient clinics of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between 01.06.2024 and 31.07.2024. Sociodemographic data form; knowledge, awareness and behavior questionnaire about infectious diseases and vaccines; Communicable Diseases Risk Awareness and Prevention Scale (CDRAPS) were used. Data were analyzed with IBM SPSS (Statistical Packet for The Social Science) 26.0 for statistical evaluation. Results: Of the 211 participants who participated in the study, 75 (35.5%) were male and 136 (64.5%) were female. The mean age was 38.4±12.9 years. The mean total scale score of the Communicable Diseases Risk Awareness and Protection Scale was determined as 142.47±22.69. Total scale score was found to be high in women and married individuals. It was observed that the total scale score of CDRAPS did not differ according to place of residence, income level, occupation group, education, chronic disease, smoking and alcohol use. The total scale score of the CDRAPS was found to be high in those who thought that vaccination was important for infectious diseases, and in those who thought that vaccination was necessary and important in cases of traveling to risky areas for infection, being injured, or being bitten by animals. The total scale score of CDRAPS was found to be high in those who have been vaccinated against Covid-19 and those who want to be vaccinated against Covid-19, and in those whose people they live or work with have positive attitudes towards the vaccine. The total scale score of CDRAPS was found to be low in those who have not been vaccinated or who stated that the reason for not being vaccinated was due to social media news. A weak positive correlation was found between age and the total scale score of CDRAPS. Conclusion: It has been determined that the level of risk awareness and protection against infectious diseases differs relatively according to the sociodemographic characteristics of the individuals. The level of risk awareness and protection against infectious diseases may differ relatively according to the knowledge, awareness and behavior about infectious diseases and vaccines.