Kompozit malzeme ile güçlendirilen delikli bir plağın davranışının incelenmesi
Investigation of the behavior of a perforated plate reinforced with composite material
- Tez No: 922616
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİB UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Delikli Plakalar, Takviye Teknikleri, Yapısal Mukavemet, Fiber Takviyeli Kompozitler, Beton Takviyesi, Sürdürülebilir Malzemeler, Gerilme Analizi, Yenilikçi Tasarımlar, Perforated Plates, Reinforcement Techniques, Structural Strength, Fiber-Reinforced Composites, Concrete Reinforcement, Sustainable Materials, Stress Analysis, Innovative Designs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnşaat Mühendisliğinde kullanılan plaklar, kalınlıkları diğer boyutları yanında küçük olan ve üzerine gelen yükleri oturduğu taşıyıcı elemanlara aktaran düzlemsel taşıyıcı elemanlar olarak tarif edilir. Kullanım amacı ve yerine göre çelik, betonarme ve ahşap gibi çeşitli malzemelerden üretilebilirler. Bazı gereksinimlerden ötürü mühendislik uygulamalarında bazen plaklarda boşluklar oluşturulabilir.Bu durum, çatlakların ve deplasmanların artmasına, özellikle de boşluk çevresinde gerilme yığılmalarına sebep olarak plak dayanımında belirgin bir azalmaya yol açmaktadır. Bu çalışmada; delikli plakların dayanımını ve performansını artırmak için yenilikçi güçlendirme yöntemlerinden olan fiber takviyeli kompozitlerin (FRP) güçlendirme amaçlı kullanılması ve böylelikle mühendisler ve tasarımcılar için hem inşaat hem de endüstriyel uygulamalarda daha yenilikçi ve etkili çözümler sunulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, çeşitli yükleme ve mesnet koşullarına maruz ortasında delik bulunan çelik bir plak farklı genişliklerde fiber takviyeli kompozit malzeme (FRP) kullanılarak delik çevresinden simetrik bir şekilde güçlendirilmiş ve yapılan bu güçlendirmelerin etkinliğini araştırılmıştır. Çalışma kapsamında oluşturulan modellerin ticari bir paket program olan ANSYS ile analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçlar güçlendirme yapılmayan modellerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In structural engineering, plates are planar load-bearing elements characterized by their small thickness compared to their other dimensions, designed to transfer the loads applied to them to supporting structural elements. Depending on their intended use and application, plates can be manufactured from various materials such as steel, reinforced concrete, and wood. In engineering practices, plates are sometimes designed with openings to meet specific requirements. However, this can lead to increased cracks and displacements, particularly around the openings, resulting in stress concentrations that significantly reduce the plate's strength. This study aims to enhance the strength and performance of perforated plates by utilizing fiber-reinforced composites (FRP), an innovative reinforcement method. This approach seeks to provide engineers and designers with more innovative and effective solutions for construction and industrial applications. Within this scope, a steel plate with a central opening subjected to various loading and support conditions was reinforced symmetrically around the opening using fiber-reinforced composite materials (FRP) of different widths. The effectiveness of these reinforcements was investigated. The models created as part of the study were analyzed using ANSYS, a commercial finite element analysis software, and the results were compared with models without reinforcement.