Rekreasyonel hizmetler, yaşam kalitesi ve kentleşme araştırma konularına odaklı çalışmaların bibliyometrik analizi: Web of science örneği (2019-2023)
Bibliometric analysis of studies focused on recreational services, quality of life and urbanization research topics: Web of science example (2019-2023)
  1. Tez No: 922677
  2. Yazar: MUHAMMET PAYLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel hizmetler, yaşam kalitesi, kentleşme, bibliyometrik analiz, bilimsel haritalama analizi, Recreational services, quality of life, urbanization, bibliometric analysis, scientific mapping analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Rekreasyonel hizmetler rekreasyon işletmelerince sunulabilirken, rekreasyon etkinliklerini bireyler kendileri de yapabilmektedir. Rekreasyon kapsamındaki hizmet ve etkinlikler, aynı zamanda turizm faaliyeti kapsamındadır. Rekreasyon hizmetlerindeki gelişimler ülke, bölge ve sektörleri ekonomik, istihdam vb. yönden olumlu/olumsuz etkileyebilmektedir. Bu etkilere bağlı, insanların yaşam kalitesinin yanında, şehirlerdeki kentleşmeye birçok katkılar sağlayabilmektedir. Uluslararası literatür incelendiğinde;“Rekreasyonel Hizmetler, Yaşam Kalitesi ve Kentleşme”araştırma konusuna odaklı çalışmaların performans durumu, sosyal ve kavramsal yapısındaki değişim ve gelişimini ortaya koyan bir bilimsel çalışmanın olmadığı tespit edilmiştir. Buradan hareketle yapılan bu çalışmayla ilgili konulara ilişkin makale çalışmaların değişim ve gelişimlerindeki durum ve yapıları ortaya koyarak, literatürdeki bu boşluğun doldurulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda WoS veri tabanında yer alan ve araştırma konusu olarak belirlenen akademik makalelerin tamamı belirlenen akademik bileşenler kapsamında incelenmek üzere bu veri tabanından indirilmiştir. Veriler bibliyometrik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde ilgili makalelerin; en çok“İngilizce”dilinde,“2022”yılında,“Çevre Bilimleri Ekolojisi”araştırma alanında,“SSCI”indeksinde,“Toplam Çevre Bilimi”dergisinde yayımlandığı tespit edilmiştir. Yine“İngiltere”ve“Londra Üniversitesi”nin ilgili makalelerin yayımlanmasında daha fazla destek verdiği görülmüştür. Ayrıca ilgili makalelerin literatüre kazandırılmasında, bilim insanı“Pereira, P.”makale,“Hinata, H.”atıf,“Wang, Y.”bilimsel işbirliği,“Melbourne Üniversitesi”ve“İngiltere”nin makale, atıf ve bilimsel iş birliği açısından önde geldiği,“Şehirleşme”anahtar kelimenin ise bu makalelerde ortak kullanım ve bilimsel bağ ilişkisi açısından daha fazla kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While recreational services can be provided by recreational enterprises, individuals can also carry out recreational activities themselves. Services and activities within the scope of recreation are also within the scope of tourism activities. Developments in recreation services can positively/negatively affect countries, regions and sectors in terms of economic, employment, etc. Depending on these effects, besides the quality of life of people, it can make many contributions to urbanisation in cities. When the international literature is examined, it has been determined that there is no scientific study that reveals the change and development in the performance status, social and conceptual structure of the studies focused on the research topic 'Recreational Services, Quality of Life and Urbanisation'. From this point of view, this study aims to fill this gap in the literature by revealing the status and structures in the change and development of article studies on related topics. For this purpose, all of the academic articles in the WoS database, which were determined as the subject of the research, were downloaded from this database to be analysed within the scope of the determined academic components. The data were evaluated by bibliometric analysis method. As a result of the analyses, it was determined that the relevant articles were mostly published in“English”language, in the year“2022”, in the research field of“Ecology of Environmental Sciences”, in the“SSCI”index, in the journal“Total Environmental Science”. Again, it was observed that“England”and“University of London”provided more support for the publication of related articles. In addition, it has been determined that the scientist“Pereira, P.”article,“Hinata, H.”citation,“Wang, Y.”scientific cooperation,“University of Melbourne”and“England”come to the fore in terms of article, citation and scientific cooperation, and the keyword“Urbanisation”is used more in these articles in terms of common use and scientific linkage relationship.