Pseudomonas aeruginosa klinik izolatlarının antibiyotik dirençprofillerinin ve direnç genleri sıklığının retrospektif analizi
Retrospective analysis of antibiotic resistance profiles and resistance gene prevalence in Pseudomonas aeruginosa clinical isolates
- Tez No: 922738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KULA ATİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Karbapenem Direnci, Metallo-Beta-Laktamazlar, OXA- Tipi Karbapenemazlar, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Pseudomonas aeruginosa, Carbapenem Resistance, Metallo-Beta-Lactamases, OXA-Type Carbapenemases, Polymerase Chain Reaction, Pseudomonas aeruginosa
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Pseudomonas aeruginosa Klinik İzolatlarının Antibiyotik Direnç Profillerinin ve Direnç Genleri Sıklığının Retrospektif Analizi Amaçlar: Bu çalışma, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların önemli bir etkeni olan P. aeruginosa klinik izolatlarının antibiyotik direnç profillerini ve karbapenemlere karşı dirençte rol oynayan karbapenemaz direnç genlerinin sıklığını retrospektif olarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2021-2023 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda çeşitli kliniklerden gelen 108 izolat üzerinde gerçekleştirilmiştir. Rutin laboratuvar prosedürleri ile izole edilmiş ve tanımlanmış izolatların antibiyotik duyarlılık testleri BD Phoenix™ M50 (Becton Dickinson, ABD) otomatize sistemi kullanılarak yapılmış, sonuçlar EUCAST kriterlerine göre değerlendirilmiştir. İzolatlarda çeşitli karbapenemaz genlerinin (VIM, IMP, NDM, OXA-23, OXA-24, OXA-48) varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırılmıştır. Elde edilen veriler retrospektif olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen P. aeruginosa izolatlarının geniş bir antibiyotik yelpazesine karşı direnç gösterdiği görülmüştür. En yüksek direnç oranları sırasıyla levofloksasin (%35,5), siprofloksasin (%34,9), sefepim (32,6) ve imipenem (%32,4) antibiyotiklerinde saptanmıştır. Özellikle karbapenemlere karşı yüksek direnç oranları dikkat çekmiştir. PZR yöntemiyle yapılan gen taramalarında, 5 izolatın VIM ve 1 izolatın NDM ürettiği tespit edilmiştir; diğer karbapenemaz genleri izolatlarda saptanmamıştır. Sonuç: Çalışma, P. aeruginosa izolatlarının ciddi bir direnç tehdidi oluşturduğunu ve tedavi seçeneklerini kısıtladığını göstermektedir. Antibiyotik direnç mekanizmalarının belirlenmesi, enfeksiyon kontrol önlemlerinin geliştirilmesine ve etkin tedavi stratejilerinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca, karbapenemaz genlerinin yaygınlığı, bu patojenin neden olduğu enfeksiyonların bölgesel takibinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Antibiotic Resistance Profiles and Resistance Gene Prevalence in Pseudomonas aeruginosa Clinical Isolates Objectives: This study aims to retrospectively determine the antibiotic resistance profiles of P. aeruginosa clinical isolates, a significant pathogen in healthcare-associated infections, and the frequency of carbapenemase resistance genes involved in carbapenem resistance. Materials and Methods: The study was conducted on 108 isolates collected from various clinical departments between 2021 and 2023 at the Medical Microbiology Laboratory of Balıkesir University Faculty of Medicine. Antibiotic susceptibility testing was performed using the BD Phoenix™ M50 (Becton Dickinson, USA) automated system and results were interpreted according to EUCAST criteria. The presence of various carbapenemase genes (VIM, IMP, NDM, OXA-23, OXA-24, OXA-48) was investigated using polymerase chain reaction (PCR). The obtained data were analyzed retrospectively. Results: The P. aeruginosa isolates demonstrated resistance to a broad range of antibiotics. The highest resistance rates were observed for levofloxacin (35.5%), ciprofloxacin (34.9%), cefepime (32.6%) and imipenem (32.4%). Notably, high resistance rates to carbapenems were evident. PCR screening identified five isolates producing VIM and one isolate producing NDM, while other carbapenemase genes were not detected in any isolates. Conclusions: The study highlights the significant resistance threat posed by P. aeruginosa isolates, which limits treatment options. Identifying antibiotic resistance mechanisms contributes to the development of infection control measures and effective treatment strategies. Additionally, the prevalence of carbapenemase genes underscores the importance of regional surveillance of infections caused by this pathogen.