Tenisçilerde alt ekstremite nöromüsküler kontrolün teknik beceri ile ilişkisi
Relationship between lower extremity neuromuscular control and technical skill in tennis players
  1. Tez No: 922810
  2. Yazar: TUBA DORUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERMİN AĞRALI ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Alt esktremite nöromüsküler kontrolü, Teknik beceri, Tenis, Lower extremity neuromuscular control, Technical skill, Tennis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tenisçilerde alt esktremite nöromüsküler kontrolün teknik beceri ile ilişkisinin belirlenmesidir. Araştırmanın evreni 2023 yılında Muğla Tenis Kulübü (n=45) ve Didim Tenis Kulübü'nde (n=30) en az 1 yıldır tenis oynayan 18-45 yaş grubundaki 75 kursiyer bireyden oluşacaktır. Araştırma evreninin çok büyük olmaması ve tamamına ulaşılabilecek olmasından dolayı tam sayım yönteminden yararlanılacaktır. Gereç ve Yöntem: Bu nedenle araştırmanın örnekleminin büyüklüğü 75 olarak belirlenmiştir. Tenisçilerin kişisel özellikleri araştırmacı tarafından hazırlanan 4 soruluk Kişisel Bilgi Formu ile belirlenecektir. Tenisçilere uygulanacak performans testleri öncesi fiziksel özellikleri belirlemeye yönelik boy uzunluğu (cm) ve vücut ağırlığı (kg) ölçümleri yapılacaktır. Tenisçilerin alt ekstremite nöromüsküler kontrol yetilerinin belirlenmesinde Shark Skill Testi, tenise özgü teknik becerilerinin belirlenmesinde ise Hewitt Tenis Performansı Testinden yararlanılacaktır. Bulgular: Performans testleri açık alanda yapılacaktır. Performans testlerinde kullanılacak olan araç ve gereçlerin kalibrasyonu önceden yapılarak çalışıp çalışmadığı, doğru ölçümler yapıp yapmadığı kontrol edilecektir. Ortaya çıkabilecek spor yaralanmalarına anında müdahale edilebilmesi için acil tıp teknisyeni hazır bulundurulacaktır. Anket uygulamalarından ve ölçümlerden elde edilen verilerin gizliliğine hassasiyet gösterilecek ve bilimsel bir amaç dışında kesinlikle kullanılmayacaktır. Kurum izni, bireylerden yazılı onam alınacak ve araştırmaya katılım gönüllülük esasına dayandırılacaktır. Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alınmıştır. Sonuç: Ölçek uygulamalarından elde edilecek veriler SPSS 25.0 paket programında %95 güven aralığında ve 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilecektir. İstatistiksel analizlerden elde edilecek bulgular ulusal ve uluslararası çalışmalarla desteklenmek suretiyle tartışılıp yorumlanacaktır. Bu araştırma sonrasında tenisçilerde alt ekstremite nöromüsküler kontrolün öneminin anlaşılmasının bir sonucu olarak alt ekstremite nöromüsküler kontrolün sağlanmasına yönelik farklı eğitim protokolleri ve egzersiz çeşitleri kullanılabilecektir. Böylece tenisçilerde fonsksiyonel mobilite (yumuşak doku mobilitesi ve esneklik) ve fonksiyonel stabilite (postür ve postüral kontrol) sağlanabilecektir. Bunlar tenisçilerde teknik beceri gelişimi ve dolayısıyla performans artışına katkıda bulunabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this sale is to determine the relationship between lower extremity neuromuscular control and technical skill in tennis players. The population of the research can be selected from 75 trainees between the ages of 18-45 who played tennis for at least 1 year at Muğla Tennis Club (n = 45) and Didim Tennis Club (n = 30) in 2023. Since the population of the research is not very large and the entire population can be reached, the full census method will be used. Material and Methods: Therefore, the size of their configuration was set to 75. The personal characteristics of tennis players will be determined by a Personal Information Form consisting of 4 questions to be solved by the researcher. Height (cm) and body weight (kg) measurements will be taken for tennis players to determine their physical characteristics before performance tests. Shark Skill Test will be used to determine tennis players' lower extremity neuromuscular control abilities, and Hewitt Tennis Performance Test will be used to determine tennis-specific technical characteristics. Results: Performance tests will be conducted openly. Performance tests are carried out by checking that the installation of the tools and equipment to be used is not working, and correct measurements are not taken. Emergency medical equipment will be kept ready for immediate intervention in sports injuries that may occur. The confidentiality of survey applications and data obtained from measurements will be treated confidentially and will not be used for any purpose other than a specified purpose. Institutional permission will be obtained from individuals in writing and will be based on volunteerism. Approval was received from Aydın Adnan Menderes University Health Sciences Institute Non-invasive Clinical Research Ethics Committee to conduct the research. Conclusion: The data obtained from the scale applications will be evaluated with the SPSS 25.0 package program at 95% confidence interval and 0.05 significance level. Previous national and international studies obtained from statistical analysis will be supported, discussed and interpreted. Following this research, different training protocols and exercise types are presented to ensure lower extremity neuromuscular control as a result of the comprehensive expansion of lower extremity neuromuscular control in tennis players. Thus, functional mobility (soft tissue mobility and flexibility) and functional stability (posture and postural control) can be achieved in tennis players. These may affect the technical development, skill and performance increase in tennis players.