İntertrokanterik femur kırıklarının tedavisinde proksimal femoral çivi ve dinamik kalça vidası uygulamalarının karşılaştırmalı sonuçları
Comparative outcomes of proximal femoral nail and dynamic hip screw applications in the treatment of intertrochanteric femur fractures
  1. Tez No: 922844
  2. Yazar: ÖMER FARUK EĞERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: intertrokanterik femur kırığı, dinamik kalça vidası (DHS), proksimal femoral çivi (PFN), intertrochanteric femoral fracture, dynamic hip screw (DHS), proximal femoral nail (PFN)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde, Ocak 2010 – Haziran 2013 tarihleri arasında, intertrokanterik femur kırığı tanısı konulan 104 hastaya kırık tespiti amacıyla, dinamik kalça vidası (DHS) veya proksimal femoral çivi (PFN) uygulanmıştır. Bu hastalar arasında ameliyat sonrası dönemde yaşayan ve en az 12 aylık takibi yapılmış 64 hasta çalışmaya dahil edildi. 27 hasta ölmeleri sebebiyle, 13 hasta ise düzenli takipleri yapılamadığı için çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastalardan 28'ine (%44) PFN, 36'sına (%56) DHS ameliyatı uygulandı. Hastalar uygulanan fiksasyon yöntemine göre ( PFN veya DHS) iki gruba ayrıldı. Gruplar; yaş,cinsiyet, yaralanma nedenleri, kırık tipi, ameliyatı bekleme süreleri, yatış süreleri, ASA değeri, anestezi tipi, kan kaybının miktarı, ameliyat öncesi ve sonrası mobilitede değişiklik, fonksiyonel sonuçlar ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılmalı olarak değerlendirildi. Sonuç olarak her iki grup arasında; yaş,cinsiyet, yaralanma nedenleri, kırık tipi, ameliyatı bekleme süreleri, yatış süreleri, ASA değeri, anestezi tipi, kan kaybının miktarı, ameliyat öncesi ve sonrası mobilitede değişiklik, fonksiyonel sonuçlar ve komplikasyonlar açısından anlamlı fark olmadığı bulundu. Ancak (her iki grup için de geçerli) kırık tipi kötüleştikçe ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçların daha kötü olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Between January 2010 – June 2013, 104 patients who were diagnosed with intertrochanteric femoral fractures underwent a dynamic hip screw (DHS) or proximal femoral nail (PFN) operation for fixation of the fracture in Antalya Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic No.1. Of these 104 patients, 64 patients who survived in the postoperative period and had at least 12-month-follow-up were included in this study. As to the rest of the patients, 27 patients were excluded due to death and 13 patients were excluded due to lack of regular follow-up. Of 64 patients that were included in the study, 28 patients (44%) underwent a PFN operation whereas 36 patients (56%) underwent a DHS operation. Patients were divided into two groups based on the method of fixation (PFN group vs. DHS group). These groups were assessed in a comparative manner with regard to age, gender, causes of injury, types of fracture, waiting times for operation, length of stay, ASA scores, types of anesthesia, amount of blood loss, changes in postoperative mobility, functional outcomes and complications. In conclusion, no significant difference was found between the two groups in age, gender, causes of injury, types of fracture, waiting times for operation, length of stay, ASA scores, types of anesthesia, amount of blood loss, changes in postoperative mobility, functional outcomes or complications. However, it was observed (in both groups) that postoperative functional outcomes turned out to be poorer as the type of fracture got worse.