Tarihsel arkeolojide Zerdüşt dini: Antik batı ve doğu yazılı kaynakları ile arkeolojik bulgular
Zoroastrian religion in the historical archaeolgy: Ancient eastern and western written sources and archaeological findings
  1. Tez No: 922845
  2. Yazar: BÜŞRA HACIKÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Oluz Höyük, Zerdüşt Dini, Persler, İran, Ateş, Oluz Höyük, Zoroastrian Religion, Persians, Iran, Fire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Ateşin ilk olarak ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmese de Alt Paleolitik dönemde keşfinden bu yana insanlık tarihi açısından oldukça önemli bir yer işgal etmekle birlikte zaman içinde ısınma, korunma, pişirme ve ibadet gibi çok çeşitli işlevler kazandığı bilinmektedir. Ateş, kimi zaman doğruluğun, dürüstlüğün özü olarak görülmüş kimi zaman da bir ceza yöntemi olarak kullanılmıştır. Temelinde Dualizmi barındıran Zerdüşt Dini'nde de ateş doğruluğun, saflığın simgesi olarak görülmüştür. Zerdüşt Dini'nin erken dönemlerinde, kapalı ateş tapınakları ile ilgili bilgiye rastlanmamaktadır. Aksine, bu dini benimseyen kişiler tarafından, antik Yunanların aksine, antik kaynaklarda, Tanrıların dört duvar arasına kapatılması tanrıların aşağılanması olarak görüldüğü için ebedi ateşlerin tapınaklar yerine yüksek alanlarda kurulduğu ifade edilmiştir. Ancak Oluz Höyük'te gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda açığa çıkarılan bulgular bu durumla çelişmektedir. Monoteizm ve vahiy sisteminin Önasya'daki en erken örneğini oluşturan ve MÖ 450-300 yıllarına tarihlenen Zerdüşt Dini ateş kültünün önemli örneklerinden birine Amasya il sınırları içinde bulunan Oluz Höyük'te rastlanmaktadır. Oluz Höyük'te gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar, burada ateşe saygı duyan bir zümrenin yaşadığını ve bu zümrenin Erken Zerdüşt Dini'nin ilk toplumlarından birini oluşturduğu görülmektedir. Bu doktora tezinde, Zerdüşt Dini'nin erken dönemleri ile ilgili önemli bilgiler veren arkeolojik ve yazılı kaynaklar değerlendirilerek Akhaimenid (Pers) İmparatorluğu'nun önemli satraplık merkezlerinden birini oluşturan Kappadokia'da bulunan Oluz Höyük özelinde bilinenler yeniden yorumlanacak ve Zerdüşt Dini geleneğinin erken dönemlerine ışık tutulacaktır.
Özet (Çeviri)
Although fire has occupied a very important place in human history since its discovery during the Lower Paleolithic Period, it has acquired a wide variety of functions such as heating, protection, cooking and worship over time. Fire was sometimes seen as the essence of truth and honesty and sometimes used as a method of punishment. In the Zoroastrian religion, which has dualism at its core, fire was seen as the symbol of truth and purity. In the early periods of the Zoroastrian religion, there is no information about fire temples surrounded by a wall. On the contrary, it is stated in the ancient sources that people who adopted this religion, unlike the Greeks, set up constantly burning fires in high areas instead of temples, as keeping the gods within four walls was seen as humiliating the gods. However, the findings unearthed as a result of the excavations carried out in Oluz Höyük doesn't coincide with this information. One of the important examples of the Zoroastrian religious fire cult, which is the earliest example of the monotheism and revelation system in the Near East and dates back to 450-300 BC, is found in Oluz Höyük, located within the borders of Amasya province. Archaeological studies carried out in Oluz Höyük show that a group that respected fire lived here and that this group constituted one of the first societies of the Early Zoroastrian religion. In this doctoral thesis, archaeological and written sources that provide important information about the early periods of the Zoroastrian religion will be evaluated, and what is known specifically about Oluz Höyük in Cappadocia, one of the important satrapy centers of the Persian Empire, will be reinterpreted and light will be shed on the early periods of the Zoroastrian religious tradition.