The effect of teaching lexical chunks on promoting english writing competence among EFL students at university preparatory schools in Türkiye
Türkiye'deki üniversite hazırlık okullarındaki ingilizce öğrencileri arasında sözcük öbeği öğretiminin ingilizce yazma yeterliliğini geliştirmedeki etkisi
- Tez No: 923027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN KARABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözcüksel Yaklaşım, Sözcük Öbeği, Yazma Becerileri, Lexical Approach, Lexical Chunks, Writing Skills
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ KURT, Davut Zeki. Türkiye'deki Üniversite Hazırlık Okullarındaki İngilizce Öğrencileri Arasında Sözcük Öbeği Öğretiminin İngilizce Yazma Yeterliliğini Geliştirmedeki Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Sözcüksel Yaklaşıma dayanan bu yarı deneysel çalışma, sözcük öbeği öğretiminin öğrencilerin yazma becerileri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Ankara Bilim Üniversitesi Hazırlık Okulu'nda 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında İngilizce hazırlık eğitimi alan öğrencilere yönelik bir çalışma yapılmıştır. Araştırma sırasında öğrencilerin yazılı çalışmalarda sözcük öbeklerini doğru ve mümkün olduğunca çok kullanma becerileri ve kompozisyon yazma becerileri başarı testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu başarı testleri, öğrencilerin neden-sonuç denemesi kapsamında sınıf içi uygulama olarak belirli başlıklarda yazacakları kompozisyonların Jacobs ve ark., (1981) tarafından geliştirilen yazma becerileri (içerik, organizasyon, kelime dağarcığı, dil kullanımı ve yazım kuralları) kapsamında beş kritik bileşenle değerlendirilmesidir. Uygulama, 8 Nisan-3 Mayıs 2024 tarihlerinde kontrol grubu olarak 20 öğrenci ve deney grubu olarak 20 öğrenci olmak üzere toplamda 40 öğrenciye öğretmen gözetiminde gerçekleştirildi. Uygulama sonrası değerlendirme kriterlerine göre hesaplanan veriler SPSS 25.0 programında analiz edildi. Araştırma sorularının yanıtlarını bulmak amacıyla uygulanan başarı testleri için öncelikle Kendal W Uyum Testi yardımıyla kompozisyon yazma becerileri değerlendirme kategorileri (içerik, organizasyon, kelime dağarcığı, dil kullanımı ve yazım kuralları) arasındaki uyum tespiti yapılmış ve puanlamalar arası uyum bulunmuştur. Uyum bulunması durumunda gruplar arası ve gruplar içi başarı puanları arasındaki farkın anlamlılığı t testi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, geleneksel yöntemler ile gerçekleştirilen sözcük öğretimi sürecinin, öğrencilerin sözcük öbeklerini fazla sayıda ve doğru bir şekilde yazmaları ve yazmadaki uyumda anlamlı bir fark yaratmadığını ancak Sözcüksel Yaklaşım ile gerçekleştirilen sözcük öbeği öğretiminin, öğrencilerin sözcük öbeklerini fazla sayıda ve doğru bir şekilde yazmaları ve yazmadaki uyumda anlamlı bir fark yaratarak olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçlarına dayanılarak Sözcüksel Yaklaşım ve Sözcük Öbeği Öğretimi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KURT, Davut Zeki. The Effect of Teaching Lexical Chunks on Promoting English Writing Competence among EFL Students at University Preparatory Schools in Turkey. Master's Thesis, Ankara, 2025. This quasi-experimental study, based on the Lexical Approach, investigates the impact of lexical chunk teaching on students' writing skills. A study was conducted at Ankara Bilim University Preparatory School for students who received English preparatory education in the spring semester of the 2023-2024 academic year. Throughout the research, students' ability to use lexical chunks correctly and as frequently as possible in written studies and their essay writing skills were evaluated using achievement tests. These achievement tests involved the evaluation of the essays written by students on specific topics as an in-class practice within the framework of the cause-effect experiment, using five critical components of writing skills (content, organisation, vocabulary, language use and mechanics) developed by Jacobs et al. (1981). The application of the study was conducted under the supervision of a teacher with a total of 40 students, comprising 20 in the control group and 20 in the experimental group, between April 8 and May 3, 2024. The data calculated according to the post-application evaluation criteria were analysed in the SPSS 25.0 program. For the achievement tests applied to answer the research questions, firstly, with the help of the Kendal's W Concordance Test, the compatibility between the evaluation categories of essay writing skills (content, organization, vocabulary, language use, and mechanics) was determined, and the harmony between the scores was found. In the case of harmony, the significance of the difference between the intergroup and intragroup achievement scores was evaluated by t-test. The findings showed that the vocabulary teaching conducted through traditional methods did not make a significant difference in students' writing of lexical chunks more correctly and in harmony in writing, but lexical chunk teaching with the Lexical Approach had a positive effect on students' writing of lexical chunks more and correctly and by making a significant difference in writing harmony. Based on the results of the research, suggestions were made about the use of Lexical Approach and Lexical Chunk Teaching in the classroom.