Kant felsefesinde insan
Human in Kant's philosophy
  1. Tez No: 923202
  2. Yazar: TUÇE DOĞMUŞÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Birey, İnsan Felsefesi, Kant, Toplum, Individual, Human Philosophy, Kant, Society
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsan, sadece biyolojik bir tür olmanın ötesinde, anlam arayışının, toplumsal dinamiklerin ve kültürel dönüşümlerin merkezinde yer alarak, varlığını hep tartışmaya açık bir konu haline getirmiştir. İnsanın özünü anlamak, onun neden var olduğunu sorgulamak hem bireysel hem de toplumsal açıdan bir farkındalık ortaya koymaktadır. Bu bağlamda insanın varlık meselesi sadece bireysel sorgulamalarla sınırlandırılmadan, toplumlarla da ilişkilendirilmektedir. Bu tez, felsefi antropoloji ve Kant felsefesini birleştirerek insanın varoluşunu ve toplumsal ilişkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. İnsan felsefesinin evrimi, farklı düşünürlerin bakış açılarıyla birlikte incelenmiş, Kant'ın insan anlayışının bu süreçte nasıl bir dönüm noktası oluşturduğu vurgulanmıştır. Bu çalışma, Kant'ın insanı birey ve toplum ilişkisi üzerinden nasıl tanımladığına odaklanır. Kant'a göre insan; bilme yeteneği, mantığı, düşünme kapasitesi ve ahlaki sorumluluklarıyla toplumsal bir varlık olarak şekillenir. İnsan sadece bireysel bir özne değil, aynı zamanda toplumun bir parçasıdır. Kant, insanın özgür iradesiyle, ahlaki sorumluluk taşıyan bir varlık olarak kendisini ve toplumu dönüştürebileceğine inanır. Böylelikle bu çalışma birey olarak insanı değerlendirmenin yanında; insanın toplumsal ilişkilerdeki yerini ve tarihsel bir varlık olarak toplumla olan etkileşimini de tartışmaktadır. Araştırma, Kant'ın insan felsefesinin temel unsurlarını tarihsel bir perspektifle ele alırken, aynı zamanda felsefi antropolojinin yöntemlerini kullanarak Kant'ın insan anlayışını açıklığa kavuşturur. Bu çalışma Kant'ın, insanın bilinçli bir varlık olarak toplumsal bağlarla şekillenen kimliğini ve ahlaki sorumluluklarını nasıl betimlediğini inceleyerek, insan felsefesine özgün bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla bu tez, Kant'ın insan anlayışının, birey ve toplum arasındaki ilişkiyi nasıl derinlemesine ele aldığını, insanın varoluşsal sorumlulukları ve toplumsal bağlarıyla birlikte anlam kazandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Beyond being just a biological species, humans have always been at the center of the search for meaning, social dynamics and cultural transformations, making their existence a subject open to debate. Understanding the essence of man and questioning why he exists reveals an awareness both individually and socially. In this context, the issue of man's existence is not limited to individual questions but is also associated with societies. This thesis aims to deeply examine human existence and social relations by combining philosophical anthropology and Kant's philosophy The evolution of human philosophy is examined from the perspectives of different thinkers, and it is emphasized how Kant's understanding of man constitutes a turning point in this process. This study focuses on how Kant defines humans through the relationship between the individual and society. According to Kant, humans are shaped as social beings with their ability to know, their logic, their capacity to think, and their moral responsibilities. Man is not only an individual subject, but also a part of society. Kant believes that man can transform himself and society with his free will, as a being with moral responsibility. Thus, in addition to evaluating humans as individuals, this study also discusses the place of humans in social relations and their interaction with society as a historical entity. The research examines the basic elements of Kant's philosophy of man from a historical perspective, while at the same time clarifying Kant's understanding of man by using the methods of philosophical anthropology. This study aims to make an original contribution to the philosophy of man by examining how Kant describes the identity and moral responsibilities of man as a conscious being shaped by social ties. Therefore, this thesis reveals how Kant's understanding of man deeply addresses the relationship between the individual and society, and how man gains meaning together with his existential responsibilities and social ties.