İzmit'teki Huzurevleri' nde yaşayan yaşlıların genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of general health status of elderly people living in Nursing Homes in İzmit
  1. Tez No: 923325
  2. Yazar: HATİCE CEMRE KESER
  3. Danışmanlar: PROF. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Huzurevi, Katz günlük yaşam aktiviteleri, yaşlı sağlığı, Nursing home, Katz daily living activities, elderly health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İzmit'teki Huzurevlerinde Yaşayan Yaşlıların Genel Sağlık Durumlarının Değerlendirilmesi Hatice Cemre Keser Amaç: Bu araştırmada İzmit'teki huzurevlerinde yaşayan yaşlıların genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmaya katılan yaşlıların sosyodemografik özellikleri, günlük yaşam aktivitelerini sürdürme yetileri ve genel sağlık durumları ile ilgili özellikler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte gözlemsel, analitik araştırma tekniği kullanılmıştır. Araştırma Kocaeli Huzurevi ve Özel Nice Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi'nde yaşayan 75 yaşlı ile yapılmıştır. Araştırma verileri, yüz yüze görüşmeler yoluyla anket formundaki soruların araştırmacı tarafından katılımcıya sorulması ile toplanmıştır. Bulgular: 75 katılımcının; %62,7'si erkektir, %78,5'i ilkokul mezunu ve altı eğitim seviyesindedir, %62,7'si düzenli egzersiz/spor yapmaktadır, %66,7'sinin sigara kullanım öyküsü vardır, %29,3'ü son bir yıl içinde düşmüştür, en fazla görülen kronik hastalık %60 ile dolaşım sistemi hastalıklarıdır, %85,3'ü kurum hekimi olmadığını söylemiştir, %26,7'si ihtiyaç duyduğunda sağlık hizmetine ulaşamadığını söylemiştir, %90,7'si COVİD-19, %68'i influenza aşısı olmuştur, VKİ ortalaması kadınlarda 33,1±8,7, erkeklerde 27,2±4,6 kg/m2'dir, Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği puan ortalaması 5,49±0,72'dir, %32'si inkontinans problemi yaşamaktadır. Sonuç: Katılımcılarda cinsiyete göre inkontinansa bakıldığında; kadınların %43'ünde, erkeklerin %25'inde inkontinans vardır. (p=0.09)
Özet (Çeviri)
Evaluation of General Health Status of Elderly People Living in Nursing Homes in Izmit Hatice Cemre Keser Objective: This research aimed to evaluate the general health status of the elderly living in nursing homes in Izmit. For this purpose, the sociodemographic characteristics, ability to continue daily life activities and general health status of the elderly who participated in the study were examined. Method: A cross-sectional type observational, analytical research technique was used. The research was conducted with 75 elderly people living in Kocaeli Nursing Home and Private Nice Nursing Home and Elderly Care Center. Research data was collected by asking the questions in the survey form to the participant through face-to-face interviews. Results: 75 persons participated; 62.7% are male, 78.5% are primary school graduates or below, 62.7% do regular exercise/sports, 66.7% of them have a history of smoking, 29.3% have fallen within the last year, the most common chronic disease is circulatory system diseases with 60%. 85.3% said that there was no institutional physician, 26.7% said that they could not access health care when they needed it, 90.7% have been vaccinated against COVID-19 and 68% have been vaccinated against influenza, the average BMI is 33.1±8.7 in women and 27.2±4.6 kg/m2 in men, Katz activities of daily living scale mean score is 5.49±0.72, 32% of them have incontinence problems. Conclusion: When looking at incontinence in participants according to gender; 43% of women and 25% of men have incontinence. (p=0.09)