Fen bilgisi öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları arduıno temelli robotik kodlama uygulamalarına yönelik düşünceleri
Science teachers' opinions on arduino-based robotic coding applications used in their lessons
- Tez No: 923401
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: robotik kodlama, Arduino, öğretmen, durum çalışması, robotic coding, Arduino, teacher, case study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma da fen bilimleri öğretmenlerinin Arduino temelli robotik kodlama uygulamalarına yönelik düşünceleri incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi durum çalışması desenine göre yürütülmüştür. Uygulama sonrası çalışma grubu ile 2023-2024 eğitim öğretim yılı eylül ayında araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu ölçüt örneklemeye göre seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu derslerinde Arduino temelli robotik kodlama uygulamaları kullanan iki fen bilimleri öğretmenidir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme ve yine araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış gözlem kullanılmıştır. Bu formlar için uzman görüşüne başvurulmuş ve uzman dönütleri doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Uygulamadan sonra katılımcılarla yapılan görüşmelerde katılımcıların onayı alınarak ses kaydı yapılmış ve bilgisayar ortamında transkript haline getirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi uygulanmıştır. Formda bulunan sorulara katılımcılar tarafından verilen yanıtlar doğrultusunda kod, kategori, temalar oluşturulmuştur. Araştırmanın bulgularından hareketle öğretmenlerin görüşlerine göre Arduino temelli robotik kodlama uygulamalarının derslerde uygulanabilir olduğu, Arduino temelli robotik kodlama uygulamalarının öğrencilerin birçok becerisini geliştirdiği aynı zamanda fen derslerinde kullanılan Arduino temelli robotik kodlama uygulamaları sayesinde daha kalıcı ve anlamlı öğrenmelerin gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları alanyazına göre tartışılmış ve derslerde Arduino temelli robotik kodlama uygulamalarına daha fazla yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined science teachers' opinions on Arduino-based robotic coding applications. The research was conducted according to the qualitative research method case study design. The research was conducted with the study group after the application in the September 2023-2024 academic year. The study group was selected according to criterion sampling. The research study group is two science teachers who use Arduino-based robotic coding applications in their lessons. A semi-structured interview developed by the researcher and a semi-structured observation form developed by the researcher were used as data collection tools. Expert opinion was sought for these forms and necessary arrangements were made in line with the expert feedback. After the application, the interviews with the participants were audio-recorded with the participants' approval and transcribed in a computer environment. Content analysis was applied to analyze the data. Codes, categories, and themes were created in line with the answers given by the participants to the questions in the form. Based on the study's findings, it was concluded that Arduino-based robotic coding applications are applicable in lessons, Arduino-based robotic coding applications improve many skills of students, and more permanent and meaningful learning is realized thanks to Arduino-based robotic coding applications used in science lessons. The study's findings were discussed according to the literature and suggested that Arduino-based robotic coding applications should be included more in science lessons.