Sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel imaj algıları arasındaki ilişki
The relationship between class teachers' class levels of organizational commitment and their organizational image perceptions
  1. Tez No: 923488
  2. Yazar: ÖMER ŞAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel İmaj, Organizational Commitment, Organizational Image
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel imaj algıları arasındaki ilişki düzeyini, öğretmen algılarının, öğretmenlerin bazı kişisel değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek ve örgütsel imaj algılarının örgütsel bağlılığı ne kadar yordadığını ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılı 2.dönemde İstanbul ili Bakırköy ilçesinde bulunan resmi 18 ilkokulda 442 öğretmenden oluşturmaktadır. Araştırmada veriler,“Örgütsel İmaj Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Verileri analiz etmek için“aritmetik ortalama ve standart sapma, tek yönlü ANOVA, bağımsız örneklem t testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi”teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, sınıf öğretmenlerinin örgütsel imaj ölçeğin tüm boyutuna ilişkin algıları“yüksek”düzeydedir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık algıları ölçeğin tüm boyutlarında“orta”düzeydedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how primary school teachers' organizational image perceptions predict their organizational commitment and to determine whether their perceptions differ significantly according to the teachers' personal variables and the level of relationship between the organizational commitment levels and organizational image perceptions of primary school teachers. The study group, which is designed in a relational screening model, consisted of 442 teachers working in 18 official primary schools located in Bakırköy district of Istanbul province in the 2nd semester of the 2020-2021 academic year. The data collected through“Organizational Image Scale”and“Organizational Commitment Scale”and the personal information form. It was analyzed by arithmetic average and standard deviation, t test, anova, correlation and regression analysis. It has been observed that the perception of primary school teachers' organizational commitment is“high”in all dimensions of the scale. The perception of primary school teachers' organizational image is“moderate”in all dimensions of the scale.