Etkileşimli videolarda çoktan seçmeli ve not alma etkileşimlerinin öğrenenlerin bilişsel yük, katılım ve başarıları üzerine etkisi
The effect of multiple choice and note-taking interactions on learners' cognitive load, engagement and achievement in interactive videos
  1. Tez No: 923559
  2. Yazar: HALİME BÜŞRA ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ARPACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Science and Technology, Education and Training, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: biyogüvenlik eğitimi, çoktan seçmeli soru, etkileşimli video, not alma, öğrenme başarısı, biosafety education, interactive video, learning achievement, multiple-choice questions, note-taking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Açık ve Uzaktan Öğretme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, etkileşimli videolarda kullanılan çoktan seçmeli ve not alma etkileşim türlerinin öğrenenlerin bilişsel yük, katılım ve başarı üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırma, nicel bir yaklaşımla yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğrenim gören toplam 93 ikinci sınıf öğrencisi çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar iki gruba ayrılmış; bir gruba çoktan seçmeli etkileşim türü, diğer gruba ise not alma etkileşim türü içeren videolar izlettirilmiştir. Veri toplama araçları olarak, bilişsel yük ölçeği, videoya kapılma ölçeği ve başarı testi kullanılmıştır. Gruplar arasında karşılaştırma yapmak amacıyla bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada, not alma ve çoktan seçmeli etkileşim türlerinin biyogüvenlik eğitimi bağlamında bilişsel yük, katılım ve öğrenme başarısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. 93 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, çoktan seçmeli etkileşim grubu, öğrenme başarısı açısından not alma grubuna kıyasla daha yüksek ortalamalar sergilemiş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.022). Bilişsel yük sonuçları, her iki etkileşim türünün özgül ve ilgili bilişsel yük üzerinde benzer etkiler yarattığını, ancak ilgisiz bilişsel yük bağlamında bazı farklılıkların bulunduğunu göstermektedir (p=0.028). Katılım analizlerinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p=0.124). Bu bulgular, etkileşim türlerinin öğrenme süreçlerine etkilerinin bağlama göre değişebileceğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar: Bu çalışma, çoktan seçmeli etkileşim türünün öğrenme başarısı üzerinde daha güçlü bir etkisi olduğunu ve bu tür etkileşimlerin öğrenme hedeflerine ulaşmada etkili bir araç olabileceğini göstermektedir. Katılım ve bilişsel yük gibi diğer değişkenlerde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmaması, her iki etkileşim türünün de öğrenme sürecine katkı sağladığını göstermektedir. Etkileşimli videoların tasarımında, öğrenenlerin bireysel ihtiyaçlarına ve öğrenme hedeflerine uygun etkileşimlerin seçilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of multiple-choice and note-taking interaction types used in interactive videos on learners' cognitive load, engagement, and achievement. Method: The study was conducted using a quantitative approach with a quasi-experimental design. A total of 93 second-year students from the Faculty of Veterinary Medicine at Atatürk University participated in the study. The participants were divided into two groups: one group was shown videos with multiple-choice interactions, while the other group was shown videos with note-taking interactions. Data collection tools included a cognitive load scale, a video engagement scale, and an achievement test. Independent sample t-tests were used to compare the groups. Findings: We examined the effects of note-taking and multiple-choice interaction types on cognitive load, engagement, and learning achievement in the context of biosecurity education. Conducted with 93 students, the research revealed that the multiple-choice interaction group demonstrated higher mean scores in learning achievement compared to the note-taking group, with this difference being statistically significant (p=0.022). Cognitive load results showed that both interaction types had similar effects on intrinsic and germane cognitive load, while some differences were observed in extraneous cognitive load (p=0.028). Engagement analyses indicated no statistically significant difference between the groups (p=0.124). These findings suggest that the effects of interaction types on learning processes may vary depending on the context Conclusions: This study demonstrates that multiple-choice interactions have a stronger impact on learning achievement and can be an effective tool in achieving learning goals. The lack of significant differences in engagement and cognitive load between groups suggests that both interaction types contribute to the learning process. It is recommended that interactive video designs select interaction types tailored to learners' individual needs and learning objectives.