Türkçe öğrenen a2 seviyesindeki yabancı öğrencilerin yazılı anlatımlarındaki söz varlığı ve semantik hataları üzerine inceleme
A study on the vocabulary and semantic errors in the written expressions of a2 level foreign students learning turkish
- Tez No: 923632
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR GÜCÜYETER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Türkçe, söz varlığı, yazılı anlatım, semantik hata, nitel araştırma, Turkish as a foreign language, vocabulary, written expression, semantic error, qualitative research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, A2 seviyesindeki Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin yazılı anlatımlarındaki söz varlığını ve semantik hataları tespit etmek ve bunları cinsiyet, ana dili, yaş ve öğrenim düzeyi değişkenlerine göre incelemektir. Yöntem: Bu çalışma Nitel Araştırma Yöntemi'yle yürütülmüştür. Yapılan araştırmada betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmada Atatürk Üniversitesi TÖMER'de öğrenim gören A2 düzeyindeki 43 yabancı öğrencinin yazılı anlatımları incelenmiştir. Metinler Doğan Aksan (2018)'ın söz varlığı tasnifi özelinde incelenmiş, semantik hataları ile birlikte içerik analizleri yapılmıştır. Son aşamada ise elde edilen verilerin Excel üzerinden tanımlayıcı istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgularda öğrenciler yazılı anlatımlarında Türkçe söz varlığına yeterince hâkim olamadıkları saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin semantik hatalarının ortalamanın altında kaldığı görülmüştür. Sonuçlar: Araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin yazılı anlatımlarında en çok Türkçe kökenli temel sözcükleri kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin hiçbiri yazılı anlatımlarında deyim ve atasözü kullanmamıştır. Öğrencilerin en çok yaptıkları hatanın yanlış kelime seçiminden kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to identify the vocabulary and semantic errors in the written expressions of foreign students learning Turkish at the A2 level and to analyze them based on variables such as gender, native language, age, and educational level. Method: This study was conducted with Qualitative Research Method.Descriptive analysis and content analysis were employed in the research. In the study, the written expressions of 43 A2 level foreign students studying at Atatürk University Turkish Teaching Application and Research Center were analyzed. The texts were analyzed based on Doğan Aksan's (2018) vocabulary classification, and content analyses were conducted, including semantic errors. In the final stage, the data obtained were subjected to descriptive statistical analyses using Excel. Findings: In the findings obtained in the research, it was determined that the students did not have sufficient command of Turkish vocabulary in their written expressions. Additionally, it was observed that students' semantic errors were below average. Conclusions: According to the results obtained in the research, it was determined that the students mostly used basic words of Turkish origin in their written expressions. None of the students used idioms or proverbs in their written expressions. It has been observed that the most common mistake made by students stems from wrong word selection.