Çalışan kadın gözünden kadın olmak
Being a woman through the eyes of a working woman
  1. Tez No: 923883
  2. Yazar: BEYHAN ÖZCAN TEKŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Kadınların Sorunları, Çalışma Koşulları, İş Yerinde Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, İş- Aile Çatışması, İş- Aile Çatışma Kuramları, Problems of Working Women, Working Conditions, Gender-Based Discrimination in the Workplace, Work-Family Conflict, Work-Family Conflict Theories
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÇALIŞAN KADIN GÖZÜNDEN KADIN OLMAK Bir birey olarak kadının sosyal yaşantının içerisinde var olması ve çalışma hayatında yer alması modern yaşantıyla beraber artış göstermektedir. Geleneksel aile yapısı içerisinde kadına bakış açısı daha farklıyken modern yaşantıyla beraber kadına ve kadının çalışma yaşantısında yer almasına yönelik bakış açısında değişiklikler olmuştur. Bu çalışmada çalışan kadınların iş yaşamında yaşadıkları zorluklar, bu zorluklarla baş edebilme stratejileri, aile ve iş hayatında yaşamış oldukları çatışmalar gibi konular ele alınarak olası çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı çalışan kadınların yaşamış oldukları zorlukları anlayabilmek ve kendi bakış açılarına göre çözüm önerilerini görebilmektir. Bu doğrultuda, nitel araştırma yöntemi kullanılarak 21 farklı meslekte çalışan kadınla görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler, onam formu imzalatılıp ses kaydı alınarak yapılmıştır. Alınan ses kayıtları transkript edilip analiz edilmiştir. Edinilen bulgulara göre farklı sektörlerde çalışan kadınların mesleklerinin getirdiği zorluklar ve iş hayatında karşılaştığı zorluklar farklılık göstermektedir. Çalışan kadınların bekar ya da evli olmasına göre çalışma yaşamında karşılaştıkları zorluklara ilişkin görüşleri farklılık taşımaktadır. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümünde kavramsal çerçeveye yer verilirken, üçüncü bölümünde araştırmanın metedolojisi, bulgular, analiz, tartışma, sonuç kısımlarına yer verilmiştir. Genel olarak bakıldığında çalışan kadınlar iş hayatında yer almanın zorluklarından bahsederken; çocuk sahibi olmanın iş aile yaşantısında çeşitli çatışmalara sebep olduğunu, kendilerine ve ailelerine yeterli zaman ayıramadıklarını, kariyer ilerlemeleri önlerinde cinsiyet kaynaklı ayrımcılığın olmasından dolayı istedikleri konuma ulaşamayabilecekleri, çalışan kadın olmanın getirdiği sorumluluğun fazla olduğu gibi genel yargılarda bulunmuşlardır. Görüşme yapılan farklı meslekteki çalışan katılımcılar, iş hayatındaki çalışma koşullarını değerlendirirken çoğu katılımcı iş hayatındaki çalışma koşullarını zorlayıcı olarak değerlendirmiştir. Çalışan kadınlardan çoğu kariyer ilerlemeleri önünde farklı nedenlerden kaynaklı engeller görmektedirler. Katılımcıların iş yerlerinde çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına neler yapılabileceği konusundaki görüşlerine bakıldığında; çalışanların iş güvenliğinin olması, çocuğu olan kadınların izin sürelerinin uzun olması, yarım gün çalışma hakkı, mobbingin engellenmesine yönelik çalışmalar yapılması gibi önerilerde bulunmuşlardır. Bu önerilere bakıldığında çalışan kadınların iş-yaşam standartlarını yükseltecek öneriler olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
BEING A WOMAN THROUGH THE EYES OF A WORKING WOMAN As an individual, the presence of women in social life and their participation in working life has increased with modern life. While the perspective on women was different in the traditional family structure, there have been changes in the perspective on women and their participation in working life with modern life. In this study, the difficulties experienced by working women in working life, strategies to cope with these difficulties, conflicts experienced in family and working life, etc. were discussed and possible solution suggestions were evaluated. The aim of the study is to understand the difficulties experienced by working women and to see solution suggestions according to their own perspectives. In this direction, interviews were conducted with 21 women working in different sectors using the qualitative research method. The interviews were conducted by signing a consent form and recording the voice recordings. The voice recordings were transcribed and analyzed. According to the findings, the difficulties that women working in different sectors face in their professions and in their business life differ. The opinions of working women about the difficulties they face in their business life differ depending on whether they are single or married. While the conceptual framework is included in the first and second parts of the research, the methodology , findings, analysis, discussion and conclusion parts of the research are included in the third part. Generally speaking, working women talk about the difficulties of being in business life; they make general judgments such as having children causes various conflicts in work-family life, they cannot spend enough time for themselves and their families, they may not be able to reach the position they want due to gender-based discrimination in their career advancement, and the responsibility that comes with being a working woman is too much. When interviewed working participants from different professions evaluated the working conditions in their workplace, most participants evaluated the working conditions in their workplace as challenging. Most working women see obstacles to their career advancement due to different reasons. When the participants' views on what can be done to improve working conditions in workplaces are examined, they made suggestions such as ensuring job security for employees, longer leave periods for women with children, the right to work half-days, and conducting studies to prevent mobbing . When these suggestions are examined, it is observed that they are suggestions that will increase the work-life standards of working women.