Krizler, küresel yoksulluk ve kadın istihdamı arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of the relationship among crises, global poverty and women's employment
  1. Tez No: 562623
  2. Yazar: FUNDA ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN HAYDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Yoksulluk, Küreselleşme, İstihdam, Kriz, İşsizlik, Female Employment, Poverty, Globalization, Employment, Crisis, Unemployment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Küreselleşme, kriz, yoksulluk, kadın istihdamı kavramları ayrı ayrı olduğu gibi aralarındaki ilişki bakımından da incelenmesi gereken kavramlardandır. Bütün dünya ülkelerinde hissedilen küreselleşme dalgaları hiç şüphesiz ki kadın istihdamını da etkilemiştir. Aynı şekilde krizler ve yoksulluk da kadın istihdamını etkileyen ve aralarında olumlu ya da olumsuz etkileşimler bulunan kavramlardandır. Ülkelerin kalkınması ve büyümesi için büyük önem arz eden istihdam sorunu özellikle de kadın istihdamı sorunu çözülemeyen bir problemdir. Küreselleşmenin olumsuz sonuçlarından olan yoksullukla birlikte kadınlar küreselleşmeyle birlikte artan ucuz ve güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle kadın istihdamındaki artış yoksulluğa çözüm olamamakta ve kadın yoksulluğunu kalıcı hale getirebilmektedir. Ayrıca krizler de yine kadın istihdamını arttırıcı ya da azaltıcı yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı krizler, küresel yoksulluk ve kadın istihdamı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu kavramlar arasındaki ilişkilerin ve kadınların çalışma nedenleri, şartları, iş gücü piyasasına girişlerinde karşılaştıkları engeller ile iş yerlerinde karşılaştıkları problemlerin incelenmesi amacıyla nitel çalışma yapılmıştır. Bu konularla ilgili araştırmalarda nicel çalışmalar çoğunlukta olup nitel çalışmalar sınırlı kalmaktadır. Ancak yoksulluğu, küreselleşmeyi, krizleri ve bunların kadın istihdamı ile olan ilişkisini araştırmak için bu kavramlardan en çok etkilenen grup olan kadınlarla birebir görüşerek, etkilenenlerin kendi gözünden“ne anlama geldiğini, nasıl etkilediğini, nasıl sonuçlar doğurduğunu ve çözüm önerileri”analiz edilerek sonuçlar elde etmek daha verimli olmaktadır. Bu çalışmada ekonomik kriz, kadın istihdamı, küreselleşme ve yoksulluk kavramları ile birbirleri arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama bölümde ise, bu kavramların aralarındaki ilişkiler açısından literatür taraması yapılmıştır ve sonrasında çalışmanın örneklemi olan Bilecik ilinde özel sektörde çalışan 30 katılımcı kadınla yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar sonucunda kadınların gözünden değerlendirmeler saptanmıştır. Son olarak da çalışmayla ilgili değerlendirme yapılıp sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of globalization, crisis, poverty, and female employment must be examined in terms of the relationship between them just as they must be studied separately. The waves of globalization felt throughout the world have no doubt affected the employment of women. Similarly,crises and poverty are concepts that have affected female employment and are found to have had positively or negatively influence among them. The problem of employment, which garners significant importance for the growth and development of countries, is one with which the problem of female employment in particular cannot be solved. Along with poverty, one of the negative consequences of globalization, women are forced to work in cheap and unsecure jobs that are increasing together with globalization. The increase in female employment therefore cannot be a solution to poverty and could make female poverty permanent. Additionally, crises affect female employment in either an increasing or decreasing manner. The purpose of this study is to examine the relationship between crises, global poverty, and female employment. A qualitative study was conducted to examine the relationship between these concepts and the reasons for and conditions of female employment, the obstacles they face when they enter the labor market, and the problems they face in the workplace. Mostly quantitative studies have been conducted in the research related to this issue, and qualitative studies are limited. However, it is more productive to acquire results by meeting on-on-one with women, the group most affected by the poverty, globalization, crises, and the relationship of these with female employment, and by analyzing“wat they mean, how they influence, what results they bring forth, and solution recommendations”from the perspective of those affected, in order to research these concepts. The concepts of economic crises, female employment, globalization, and poverty and the relationships between them have been explained in this study. A literature review over the relationships between these concepts was conducted in the application section of the study, and interviews with a semi-structured interview method were later held with 30 participant women who work in the private sector in the province of Bilecik, the sampling of the research. Evaluations were identified from the perspective of the women as a result of the interviews. Finally, evaluations were made and concluded regarding the study.