Duygusal zekânın işe tutulmaya etkisinde iş biçimlendirmenin aracılık rolü
The mediating role of job crafting on the effect of emotional intelligence on work engagement
  1. Tez No: 923958
  2. Yazar: NİLGÜN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, İş Biçimlendirme, İşe Tutulma, Emotional Intelligence, Job Crafting, Work Engagement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, duygusal zekânın işe tutulmaya etkisinde iş biçimlendirmenin aracılık rolünü incelemektir. Bu amaçla oluşturulan araştırma modeli kapsamında, dört farklı devlet üniversitesinde görev yapan idari personeller ana kütle olarak belirlenmiş ve 374 çalışandan anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak“Duygusal Zekâ Ölçeği”,“İş Zanaatkârlığı Ölçeği”ve“Utrecht İşe Tutulma Ölçeği Kısa Versiyonu (UWES-6)”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiştir. Değişkenler arası doğrudan ve dolaylı etkilerin belirlenebilmesi adına PROCESS makrosu kullanılarak regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, duygusal zekânın işe tutulma ile iş biçimlendirme üzerinde ve iş biçimlendirmenin de işe tutulma üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca duygusal zekânın işe tutulmaya etkisinde iş biçimlendirmenin aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Ulusal yazında araştırmaya konu olan duygusal zekâ, iş biçimlendirme ve işe tutulma kavramlarının birlikte yer aldığı sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmüştür, bu sebeple çalışmanın alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of job crafting on the effect of emotional intelligence on job engagement. Within the scope of the research model created for this purpose, administrative personnel working at four different state universities were determined as the main sample and data were collected from 374 employees using the survey method.“Emotional Intelligence Scale”,“Job Crafting Scale”and“Utrecht Job Engagement Scale Short Version (UWES-6)”were used as measurement tools. The relationships between the variables within the scope of the research were examined by correlation analysis. In order to determine the direct and indirect effects between variables, regression analyses were conducted using the PROCESS macro. The results showed that emotional intelligence has a positive and significant effect on job engagement and job crafting, and job crafting has a positive and significant effect on job engagement. In addition, it was determined that job crafting has a mediating role on the effect of emotional intelligence on job engagement. It was observed that there are a limited number of studies in national literature that include the concepts of emotional intelligence, job crafting and job engagement, therefore it is thought that the study will contribute to the literature.