Graves hastalığı tanılı çocuk hastalarda ilaç dozu ve remisyon arasındaki ilişkinin ve yan etki profilinin araştırılması
Investigation of the relationship between drug dosage and remission and the side effect profile in pediatric patients diagnosed with graves' disease
- Tez No: 924024
- Danışmanlar: PROF. DR. HEVES KIRMIZIBEKMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Graves Hastalığı, Metimazol, Remisyon, Yan Etki, Hyperthyroidism, Graves' Disease, Methimazole, Remission, Side Effects
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızda Graves hastalığı tanısı olan 18 yaş altı hastalarda tedavide ilaç dozu, tedavi süresi, remisyon oranı, remisyonu etkileyen faktörler ve ilaca bağlı yan etkilerin araştırılması ve tedavi yaklaşımı konusunda güncel bilgilere katkı oluşturmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: 01.01.2014-01.01.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nde Graves hastalığı tanısı alan, tedavisi düzenlenen ve izlenen, Graves hastalığı tanısı ile en az 1 yıldır takip ediliyor olan, tedaviye uyumu iyi ve kontrollere düzenli gelen 18 yaş altı hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların tanıda yaş, cinsiyet, yakınma, özgeçmişinde ek hastalık, kronik ilaç kullanımı, fizik muayene bulguları, laboratuvar parametreleri, uygulanan tedavi ajanının dozu, ötiroid olma süresi, tedavinin 3. ayı sonunda laboratuvar parametreleri, izlemde ilaca maruz kaldığı toplam süre ve doz, izlemde rastlanan yan etkiler ve bu etki saptandığında klinik ve laboratuvar bulguları değerlendirildi. Bulgular: Çalışma kriterlerine uyan 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Kız: erkek oranı 9:1; tanı yaşları 3-17 arasında ortalama 13,4 yıl olarak saptandı. Tanıdaki tiroid volümü, vücut ağırlığı ve VKİ ile; tanıda TRAb düzeyleri ise sT4, sT3, tiroid volümü, tedavinin 3. ayında sT3 düzeyleri ile pozitif korelasyon göstermekteydi. Hastalarda tedavi başladıktan sonra ötiroid olma süresi ortalama 7,0±5,89 hafta idi. İzlemde 20 hastada (%28,5) remisyon gerçekleşti, remisyon gelişme süresi ortalama 12,1 ay olarak saptandı. Remisyon süresi tanıda sT3 düzeylerinin yüksekliği ile pozitif korelasyon göstermekteydi. İzlemde remisyon sağlanmış olan hastalar ile remisyona girmeyenler karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, aile öyküsü, puberte durumu, guatr varlığı, oftalmopati varlığı parametreleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Remisyon sağlananlarda vücut ağırlığı SDS, sT3 ve tiroid volümleri değeri daha düşük idi. Remisyon oranı açısından düşük ve yüksek doz metimazol başlananlar arasında anlamlı fark yoktu. 70 olgunun 4'ünde yan etki olarak deri döküntüsü ve kaşıntı izlendi. İzlemde beyaz küre, AST ve ALT düzeyleri değerlendirildiğinde daha yüksek dozlarda dahi anlamlı yan etki saptanmadı. Sonuç: Tedavi izleminde remisyon açısından en önemli“olumsuz öngörücü”faktörlerin tanıda tiroid hormon düzeyi yüksekliği, TRAb düzeyinin yüksekliği, tiroid volümünün fazlalığı olarak bulunmuştur. Metimazol tedavisini daha yüksek dozda başlamanın hastalığın prognozunu etkilemediği saptandı. Çalışmamızın sonuçları çocukluk çağında Graves hastalığının medikal tedavisinin düşük dozlarda da etkili olduğu, fakat daha yüksek dozlar gerekirse bunun da güvenli olduğu görüşünü desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to contribute to current knowledge on treatment approach of pediatric patients with Graves' disease by investigating the effects of clinical features and treatment regimens on remission, and drug-related side effects in the follow-up period. Materials and Methods: Pediatric patients < 18 years of age with Graves' disease, whose treatment was initiated in the Pediatric Endocrinology Clinic of Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital and followed up for at least 1 year, who had good compliance with treatment were included in the study. Age, gender, complaints, comorbidities, chronic drug use, physical examination findings, laboratory parameters, dose of methimazole, duration of getting euthyroid state, laboratory parameters at the end of the 3rd month of treatment, total duration and dose of drug exposure during follow-up, side effects observed during follow-up and clinical and laboratory findings when these effects occurred were evaluated. Results: Seventy patients who met the study criteria were included in the study. The female:male ratio was 9:1 and the mean age at diagnosis was 13.4 years between 3-17 years. Thyroid volume at diagnosis was positively correlated with TRAb, body weight and BMI; while TRAb levels were also positively correlated with fT4, fT3, and fT3 levels at the 3rd month of treatment. The mean time to become euthyroid after treatment initiation was 7.0±5.89 weeks. Remission occurred in 20 patients (28.5%) and the mean duration between the diagnosis and the remission was 12.1 months which was positively correlated with elevated fT3 levels at diagnosis. There was no significant difference in age, gender, family history, puberty status, presence of goiter, presence of ophthalmopathy when patients who achieved remission were compared with those who did not. The weight SDS, fT3 and thyroid volumes were lower in patients who achieved remission. There was no significant difference between low and high initial doses of methimazole in terms of remission rate. Skin rash and pruritus were observed as side effects in four patients. No significant differences were found in white blood cell counts, AST and ALT levels even at higher doses in the follow-up. Conclusion: This study indicated that the most important“negative predictive”factors for remission during treatment follow-up were found to be higher thyroid hormone levels, higher TRAb levels, and higher thyroid volume at diagnosis. It was found that starting methimazole treatment at a higher dose did not affect the prognosis. The results supported the view that medical treatment of Graves' disease in childhood is effective at low doses, but also safe if even higher doses are needed.