Dini musiki açısından Yunus Emre eserlerinin analizi
Analysis of Yunus Emre his works in terms of religious music
  1. Tez No: 924031
  2. Yazar: İNCİ KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Alevi- Bektaşi Kültürü, Sünni İslam Geleneği, İlahi şiir, Müsiki, Tasavvuf ve Tarikatlar, Türk Halk Kültürü, Kültürel Analiz, İnançsal Analiz, Yunus Emre, Alevi - Bektashi Culture, Sunni Islamic Tradition, Divine Poetry, Music, Sufism and Sects, Turkish Folk Culture, Cultural Analysis, Faith-based Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Alevilik Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Alevi Bektaşi kültürünün önemli temsilcilerinden Yunus Emre'nin şiirlerinin Sûnni İslam geleneğinde ilahi ve musiki olarak kullanılması üzerine bir kültürel ve inançsal analiz sunmaktadır. Tez, Yunus Emre'nin eserlerinin evrensel sevgi ve birlik mesajlarını içerdiğini ve bu mesajların Sünni İslam'daki kardeşlik ve vahdet anlayışıyla örtüştüğünü belirtmektedir. Ayrıca, Yunus Emre'nin tasavvufi felsefeden etkilenen şiirlerinin, Sünni Müslümanlar arasında tasavvufi değerlerle olan bağları güçlendirebileceği üzerinde durulmuştur. Tez, Yunus Emre'nin şiirlerinin sade ve anlaşılır bir Türkçe ile yazılmış olmasının, farklı eğitim seviyelerinden ve sosyo-kültürel geçmişlerden gelen insanlar tarafından kolayca anlaşılmasını ve benimsenmesini sağladığını vurgulamaktadır. Bu da Yunus Emre'nin eserlerinin Sünni Müslümanlar arasında dini mesajların daha kolay anlaşılmasına ve kavranmasına katkı sağlayabileceği önerisini getirmektedir. Yüksek lisans tezi ayrıca, Yunus Emre'nin şiirlerinin tek Tanrı inancı ve vahdete vurgu yaptığına dikkat çekmektedir. Bu inancın, Sünni İslam'ın temelini oluşturduğu ve Yunus Emre'nin eserlerinin bu inancı pekiştirebileceği öne sürülmüştür. Son olarak, tez Yunus Emre'nin eserlerinin Sünni İslam geleneğinde ilahi ve musiki olarak kullanılmasının, farklı inanç gelenekleri arasında diyalog ve anlayışın gelişmesine katkı sağlayabilecek önemli bir adım olduğunu vurgulamaktadır. Bu bağlamda, Yunus Emre'nin eserlerinin daha fazla araştırılması ve farklı dillere çevrilmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi ve uluslararası etkinliklerin organize edilmesi gibi öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis presents a cultural and religious analysis on the use of the poems of Yunus Emre, one of the important representatives of the Alevi Bektashi culture, as hymns and music in the Sunni Islamic tradition. The thesis states that Yunus Emre's works contain messages of universal love and unity and that these messages overlap with the understanding of brotherhood and unity in Sunni Islam. In addition, it was emphasized that Yunus Emre's poems, influenced by Sufi philosophy, could strengthen the ties with Sufi values among Sunni Muslims. The thesis emphasizes that the fact that Yunus Emre's poems are written in simple and understandable Turkish enables them to be easily understood and adopted by people from different educational levels and socio-cultural backgrounds. This suggests that Yunus Emre's works can contribute to easier understanding and comprehension of religious messages among Sunni Muslims. The master's thesis also points out that Yunus Emre's poems emphasize the belief in one God and unity. It has been suggested that this belief forms the basis of Sunni Islam and that Yunus Emre's works may reinforce this belief. Finally, the thesis emphasizes that the use of Yunus Emre's works as hymns and music in the Sunni Islamic tradition is an important step that can contribute to the development of dialogue and understanding between different faith traditions. In this context, suggestions such as further researching Yunus Emre's works and translating them into different languages, organizing educational programs and organizing international events are offered.