P2x7 gen polimorfizmleri ile ateroskleroz hastalığı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between P2X7 gene polymorphisms and atherosclerosis disease
  1. Tez No: 924059
  2. Yazar: SÜLEYMAN İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. AHU SOYOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Pürinerjik Sistem, P2X7R, rs1718119, rs2393799
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ateroskleroz, arter duvarında lipid birikimi, inflamasyon ve plak oluşumu ile karakterize olan bir damar hastalığıdır. Genetik faktörler, lipid metabolizması, inflamasyon, oksidatif stres, kan pıhtılaşması ve endotel fonksiyonunu etkileyen genler aracılığıyla ateroskleroz riskini artırabilmektedir. Pürinerjik sistem, hücreler arası iletişimi sağlayan bir sinyal iletim sistemi olup, P2X ve P2Y reseptörleri gibi reseptörlerden oluşmaktadır. Bu reseptörler, kan damarlarının genişlemesi ve daralmasında önemli bir rol oynamaktadır. P2X7 reseptörünün aktivasyonu, inflamasyon ve vasküler disfonksiyonun oluşumunda rol alabilmektedir. Ancak, pürinerjik sistem ve reseptör polimorfizmlerinin ateroskleroz ile ilişkisi tam olarak anlaşılamamıştır. Genetik faktörlerin ateroskleroz patogenezindeki rolünü anlamak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, P2X7 gen polimorfizmlerinin (rs1718119 ve rs2393799) Türk ateroskleroz popülasyonunda ateroskleroz hastalığının gelişim riskine etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında 145'i damar darlığı %70 ve üstünde olan, 86'sı ise damar darlığı %70'in altında olan toplam 231 birey değerlendirilmiştir. Çalışma grubundan genomik DNA izolasyonu ticari kit aracılığıyla yapılmış ve genetik analizler, Floresan Erime Eğrisi Analizi (FMCA) yöntemi kullanılarak gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile gerçekleştirilmiştir. RT-PCR yöntemi ile rs1718119 ve rs2393799 polimorfizmleri incelenmiş ve çalışma grubundaki genotip dağılımları değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçları, rs1718119 ve rs2393799 polimorfizmlerinin Türk ateroskleroz popülasyonunda damar darlığı gelişme riski ile anlamlı bir ilişki göstermediğini ortaya koymaktadır. Her iki polimorfizm de gruplar arasında genotip ve allel frekansları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bu çalışma, literatürde farklı popülasyonlarda elde edilen bulgularla uyumlu olarak, genetik polimorfizmlerin hastalık riski üzerindeki etkilerinin popülasyonlar arasında değişiklik gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Örneğin, rs1718119 polimorfizmi bazı çalışmalarda multiple skleroz, obezite ve gut gibi hastalıklarla ilişkilendirilirken, diğer çalışmalarda etkisiz bulunmuştur. Rs2393799 polimorfizmi de benzer şekilde farklı hastalıklarda değişken sonuçlar vermektedir. Çalışmamız, bu iki polimorfizmin Türk ateroskleroz popülasyonundahatsalığın ilerleme düzeyi üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Ancak, daha geniş kapsamlı çalışmalar, bu polimorfizmlerin biyolojik rollerini daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır. Elde edilen bulgular, pürinerjik sistemin ve P2X7 reseptörlerinin ateroskleroz patogenezindeki rolüne dair önemli ipuçları sunarken, bu alandaki genetik araştırmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis is a vascular disease characterized by lipid accumulation, inflammation, and plaque formation in the arterial wall. Genetic factors can increase the risk of atherosclerosis by influencing lipid metabolism, inflammation, oxidative stress, blood coagulation, and endothelial function. The purinergic system is a signaling network that mediates intercellular communication and consists of receptors such as P2X and P2Y. These receptors play a crucial role in the regulation of vascular dilation and constriction. Activation of the P2X7 receptor may contribute to inflammation and vascular dysfunction. However, the relationship between the purinergic system, receptor polymorphisms, and atherosclerosis remains incompletely understood. To elucidate the role of genetic factors in the pathogenesis of atherosclerosis, this study aimed to investigate the effects of P2X7 gene polymorphisms (rs1718119 and rs2393799) on the risk of developing atherosclerosis in the Turkish atherosclerosis population. The study cohort included a total of 231 individuals, of whom 145 had ≥70% arterial stenosis and 86 had