İskemik inme ile acil servise başvuran hastalarda trombolitik tedavisi öncesi ve sonrası BT ve difüzyon MR'de topografik alan değişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of topographic area changes on CT and diffusion MRI before and after thrombolytic therapy in patients presenting to the emergency department with ischemic stroke
- Tez No: 984624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EJDER SAYLAV BORA, DR. BERKAY ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, trombolitik tedavi, bilgisayarlı tomografi, difüzyon MR, iskemik alan hacmi, NIHSS, modifiye Rankin Skalası, sistemikimmün-inflamasyon indeksi, Ischemic stroke, thrombolytic therapy, computed tomography, diffusionMRI, ischemic area volume, NIHSS, modified Rankin Scale, systemic immuneinflammation index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç İskemik inme, dünya genelinde mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biri olup, akut dönemde hızlı tanı ve etkin tedavi prognoz açısından kritik öneme sahiptir. Akut iskemik inmede intravenöz trombolitik tedavi (IVrt-PA), erkenreperfüzyonun sağlanması yoluyla fonksiyonel iyileşmeyi artıran temel tedavi seçeneklerinden biridir. Bununla birlikte, trombolitik tedavinin radyolojik lezyon hacmi üzerindeki etkisi ile klinik sonuçlar arasındaki ilişki halen tartışmalıdır. Materyal ve Metod Bu çalışmada, 1 Ekim 2024 – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında İzmir Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran akut iskemik inme hastalarında, trombolitik tedavi öncesi ve sonrasında ilk 3 ay içinde çekilen bilgisayarlı tomografi (BT) ve difüzyonağırlıklı manyetik rezonans (DWI-MR) görüntülemelerinde izlenen topografi kalan değişikliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma retrospektif kohort tasarımında planlanmış olup, trombolitik tedavi alan 101 hasta müdahale grubunu, trombolitik tedavi almayan 35 hasta ise kontrol grubunu oluşturmuştur. İskemi kalan hacimleri ABC/2 yöntemi kullanılarak hesaplanmış; klinik şiddet ve fonksiyonel durum NIHSS ve modifiye Rankin Skalası (mRS) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca sistemik inflamasyonu yansıtan Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi (SIRI) analiz edilmiştir. Bulgular Bulgulara göre, trombolitik tedavi alan ve almayan gruplar arasında tedavi öncesi vesonrası iskemik alan hacimleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Bunakarşın trombolitik tedavi alan grupta fonksiyonel sonuçlar daha iyi olup, mRSskorları anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Müdahale grubundamortalite ile en güçlü ilişkili parametreler; tedavi sonrası iskemik alanhacmi, iskemik alan değişim oranı, NIHSS ve mRS skorları olarak saptanmıştır. Tedavi sonrası dönemde artmış SII ve SIRI değerlerinin mortalite ile anlamlı ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca SII'nin trombolitik tedavi ihtiyacını öngörmede orta düzey ayırt ediciliğe sahip olduğu belirlenmiştir (AUC=0,653). Sonuç Sonuç olarak, trombolitik tedavinin akut iskemik inmede klinik iyileşmeye katkısı, yalnızca infarkt hacmindeki değişimle açıklanamamaktadır. Bulgular, trombolitiktedavinin fonksiyonel sonuçları iyileştirici etkisinin, yapısal bağlantıların korunması ve inflamatuar yanıtın modülasyonu ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Klinik değerlendirmede NIHSS ve mRS'nin yanı sıra, SII gibi kolay erişilebilirinflamatuar belirteçlerin karar süreçlerine katkı sağlayabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction Ischemic stroke ranks among the foremost causes of mortality and morbidityglobally, with prompt diagnosis and effective treatment during the acute phasebeingessential for prognosis. Intravenous thrombolytic therapy (IVrt-PA) for acuteischemic stroke is a principal treatment modality that improves functional recoveryby facilitating early reperfusion. The correlation between thrombolytic therapy'simpact on radiological lesion volume and clinical outcomes remains contentious. Materials and Methods In this study, we aimed to evaluate changes in lesion topography observedoncomputed tomography (CT) and diffusion-weighted magnetic resonance imaging(DWI-MRI) performed before and after thrombolytic therapy, as well as withinthefirst three months of follow-up, in patients with acute ischemic stroke who presentedto the Emergency Department of İzmir City Hospital between October 1, 2024, andOctober 1, 2025. The research was structured as a retrospective cohort study, comprising 101 patients who underwent thrombolytic therapy as the interventiongroup and 35 patients who did not receive thrombolytic therapy as the control group. Volumes of ischemic areas were determined employing the ABC/2 method; clinical severity and functional status were evaluated utilizing the NIHSS and modifiedRankin Scale (mRS). The Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and SystemicInflammatory Response Index (SIRI), indicative of systemic inflammation, wereexamined. Results The findings indicate that there was no significant difference in ischemicareavolumes before and after treatment between the groups receiving and not receivingthrombolytic therapy (p>0.05). Conversely, functional outcomes were superior inthe cohort administered thrombolytic therapy, evidenced by markedly reducedmRSscores (p<0.05). The parameters most significantly correlated with mortalityintheintervention group were post-treatment ischemic area volume, ischemic area changerate, NIHSS, and mRS scores. Elevated SII and SIRI values during theposttreatment period were significantly correlated with mortality. Additionally, SIIdemonstrated moderate discriminatory capability in forecasting the necessityforthrombolytic therapy (AUC=0.653). Conclusion In conclusion, the efficacy of thrombolytic therapy in enhancing clinical outcomesin acute ischemic stroke cannot be attributed exclusively to alterations ininfarct volume. The results indicate that the efficacy of thrombolytic therapy in enhancingfunctional outcomes may be associated with the maintenance of structural connections and the regulation of the inflammatory response. It was determinedthat, alongside NIHSS and mRS in clinical evaluation, easily obtainable inflammatorymarkers like SII could aid in decision-making processes.