Türkiye'de geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulaması olarak müzik terapi ve müzik terapistleri
Music therapy and music therapists as a traditional and complementary medicine practice in Turkey
  1. Tez No: 924243
  2. Yazar: GÜLBEYAZ TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sosyolojisi, Müzik Terapi, Müzik Terapistliği, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Meslekleşme, Sociology of Health, Music Therapy, Music Therapist, Traditional and Complementary Medicine, Professionalisation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, meslek olarak müzik terapistliğine odaklanmaktadır. Müzik ile tedavi Türkiye kültürlerindeki tarihi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki Şifahanelere, hatta şaman ritüellerine kadar uzandığına dair çalışmalar olsa da modernleşme süreçlerinde bu tür uygulamalar modern tıp ve sağlık sistemine dâhil edilmemiştir. Bu çalışma, müzik terapistliği mesleğinin Türkiye'deki gelişimini GETAT Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi (tanınma), eğitim-öğrenim (bilgi-beceri kazanma), araştırma (akademik bilgi üretimi) ve örgütlenme olarak dört bölümde ele almakta ve meslekleşme sürecini detaylı şekilde incelemektedir. Tezde, müzik terapi uygulamalarının ve meslek olarak müzik terapistliğinin sağlık sistemi tarafından tanınmasının, 2014 yılında çıkarılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Yönetmeliği ile başladığı ileri sürülmektedir. Bu tarihten önce müzik terapi üzerine yayımlanmış az sayıda akademik çalışma bulunmaktadır. GETAT Yönetmeliği sonrasında Türkiye'de müzik terapi alanındaki akademik çalışmalar artmıştır. Ancak halen bir akademik dergi bulunmamakta ve lisans düzeyinde ve tezli yüksek lisans düzeyinde bir müzik terapisi programı mevcut değildir. Müzik terapistliği eğitimleri sertifika programları aracılığı ile verilmektedir. Müzik terapistliğinin meslek olarak gelişmesi için etkili olabilecek üç dernek bulunmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye'de müzik terapi alanındaki meslekleşme ile ilişkilendirilebilecek çalışmalar GETAT Yönetmeliği sonrasında artmış olsa da hala gelişme aşamasındadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on music therapist as a profession. Although there are studies showing that the history of treatment with music in Turkish cultures dates back to the healing houses of the Seljuk and Ottoman periods and even shaman rituals, such practices have not been included in the modern medicine and health system during the modernization processes. This study discusses the development of the music therapist profession in Turkey in four parts: the entry into force of the GETAT Regulation (recognition), education-training (acquisition of knowledge-skills), research (academic knowledge production) and organization, and examines the professionalization process in detail. In the thesis, it is claimed that the recognition of music therapy practices and music therapy as a profession by the health system started with the Regulation on Traditional and Complementary Medicine Practices (GETAT) issued in 2014. There are few academic studies published on music therapy before this date. After the GETAT Regulation, academic studies in the field of music therapy have increased in Turkey. However, there is still no academic journal and there is no music therapy program at the undergraduate or master's level with thesis. Music therapist training is provided through certificate programs. There are three associations that can be effective for the development of music therapy as a profession. As a result, although studies that can be associated with professionalization in the field of music therapy in Turkey have increased after the GETAT Regulation, they are still in the development phase.