Kamuda performans yönetimi: İçişleri Bakanlığı Performans Yönetim Sistemi
Public performance management: Ministry of Interior Performance Management System
  1. Tez No: 924284
  2. Yazar: ÖZGÜR DEMİREZER
  3. Danışmanlar: DR. HATİCE GÖKÇE DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Kamuda Performans Yönetimi, Performans Yönetim Sistemi, İçişleri Bakanlığı Performans Yönetim Sistemi, Performance Management, Public Sector Performance Management, Performance Management System, Ministry of Interior Performance Management System
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma, İçişleri Bakanlığı Performans Yönetim Sistemini ve sistemin işlevsellik durumunu analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. İBPYS'nin işlevsellik değerlendirmesi, sistemin amacı, gerekliliği, kapsamı, teknoloji, mevzuat ve insan kaynakları altyapısı, yöntem ve politik sürdürülebilirlik boyutları ile sınırlı tutulmaktadır. Çalışma kapsamında İçişleri Bakanlığı merkez birimlerinde görev yapan 11 Bakanlık temsilcisi ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde katılımcılara açık uçlu 14 soru yöneltilmiş ve görüşme soruları gerektiğinde sonda sorularla desteklenmiştir. Elde edilen veriler, açık, eksen ve odaklı kodlama yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş olup, analiz sürecinde MAXQDA 2020 yazılımından yararlanılmıştır. Görüşme verilerinin analizi sonucunda 382 kod elde edilmiş ve bu kodlar doğrultusunda oluşturulan başlıklara çalışmanın sonuç, değerlendirme ve öneriler bölümünde yer verilmiştir. Bakanlık teşkilat yapısı içerisinde yer alan 1514 birimin kurumsal performansının değerlendirildiği bireysel performans değerlendirmesinin sınırlı düzeyde gerçekleştirildiği ve teşkilatın tamamını kapsamadığı; sistemin dijital tabanlı alt sistemlerle desteklendiği, sistemde mevzuat, planlama yöntemleri, geri bildirim ve rehberlik mekanizmaları açısından güncellemelere ihtiyaç duyulduğu araştırmadan elde edilen bulgular arasında yer almaktadır. Çalışmanın sonuç bölümünde, sistemin yeniden yapılandırılması kapsamında; sistemin amacı, kapsamı ve genel yönetim stratejileri ile performans planlama, ölçme, değerlendirme ve geri bildirim süreçlerinin güncellenmesine yönelik önerilere yer verilmektedir. Araştırma bulgularının, İçişleri Bakanlığı Performans Yönetim Sistemi'nin işlevselliğini artırmaya, kamuda performans yönetim sistemini oluşturan bileşenlerin ve bu bileşenler arasındaki karmaşık ilişkinin anlaşılmasına ve iyi uygulama örneklerinin kurumlar arası transferine katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to analyze the Ministry of Interior's Performance Management System and its functionality. The evaluation of IBPYS's functionality is limited to the dimensions of the system's purpose, necessity, scope, technology, legislation, human resources infrastructure, methodology and political sustainability. As part of the study, in-depth interviews were conducted with 11 Ministry representatives working in the central units of the Ministry of Interior. During these interviews, participants were asked 14 open-ended questions, which were supplemented with follow-up questions when necessary. The data obtained were analyzed using open, axial, and selective coding methods, with the assistance of the MAXQDA 2020 software. As a result of the analysis of the interview data, 382 codes were identified, and the findings were categorized into specific themes, which are presented in the study's results, evaluation, and recommendations sections. The findings indicate that while the institutional performance of 1,514 units within the Ministry's organizational structure is assessed, individual performance evaluation is conducted at a limited level and does not encompass the entire organization. Additionally, the system is supported by digital-based subsystems, yet there is a need for updates in terms of legislation, planning methods, feedback mechanisms, and guidance structures. In the study's conclusion section, recommendations are provided for the restructuring of the system, including updates to the system's purpose, scope, and overall management strategies, as well as improvements to performance planning, measurement, evaluation, and feedback processes. The research findings are expected to contribute to enhancing the functionality of the Ministry of Interior's Performance Management System, improving the understanding of the components of public sector performance management systems and their complex interrelations, and facilitating the transfer of best practices between institutions.