2024 ortaokul türkçe dersi öğretim programında geçen temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarının yaşam becerileri açısından incelenmesi
2024 examination of learning and teaching practices in the themes of the secondary school turkish corriculum in terms of life skills
- Tez No: 924348
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: life skills, theme, secondary school Turkish curriculum, content analysis, document analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda geçen temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarının yaşam becerilerini kazandırma düzeyini belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ile yapılandırılmıştır. Verilerin toplanması sürecinde doküman analizinden yararlanılmıştır. Bu analizde, "Etkinlik Beceri Düzey Formu'' (Tekin, 2024) yaşam becerilerinin bileşenlerini beceri alanlarına göre sınıflandırmak amacıyla kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Bulgular: 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda geçen temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarının yaşam becerileri açısından incelenmesi ile elde edilen bulgulara göre en fazla 5.sınıf düzeyinde yaşam becerilerine yer verildiği, sonra 8.sınıf düzeyinde yer verildiği, en az ise 6.sınıf ve 7.sınıf düzeyinde yer verildiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda geçen temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarının sınıf düzeylerine göre belirli bir ölçüt temel alınarak tasarlanmadığı söylenebilir. Yaşam becerilerinin temel bileşenleri kıyaslandığında ise temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarında en fazla sosyal becerilere(Girişimcilik, dijital yaşam, empati kurabilme, iletişim, tartışma ve iş birlikli çalışma), daha sonra düşünme becerilerine(Eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme ve analitik düşünme) yer verildiği, en az yer verilen yaşam becerisinin ise duygu yönetimi becerileri(Öz farkındalık, duygularla başa çıkma, stres yönetimi, zaman yönetimi, öfke yönetimi) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonunda 5, 6, 7 ve 8. sınıf 2024 Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda geçen temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarında en fazla sosyal becerilere, daha sonra düşünme becerilerine, son olarak duygu yönetimi becerilerine yer verildiği saptanmıştır. Bu sonuçtan hareketle temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarının yeterli ve dengeli dağılmadığı, duygu yönetimi becerileri ile ilgili temalardaki öğrenme öğretme uygulamalarına büyük ölçüde yer verilmediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the level of teaching and learning practices in the themes in the 2024 Secondary School Turkish Curriculum to gain life skills. Method: This study was structured by content analysis, one of the qualitative research methods. Document analysis was used in the process of data collection. in this analysis, 'Activity Skill Level Form' (Tekin, 2024) was used to classify the components of life skills according to skill areas. The data obtained from the research were analysed with descriptive analysis technique. Findings: When the learning-teaching practices in the themes in the 2024 Secondary School Turkish Curriculum were examined in terms of life skills, it was determined that life skills were included at the 5th grade level, then at the 8th grade level, and at the 6th and 7th grade levels at the least. In this context, it can be said that the learning and teaching practices in the themes in the 2024 Secondary School Turkish Curriculum are not designed based on a certain criterion according to the grade levels. When the basic components of life skills are compared, it is concluded that social skills (Entrepreneurship, digital life, empathy, communication, discussion and collaborative working), then thinking skills (Critical thinking, problem solving, creative thinking, decision making and analytical thinking) are mostly included in the learning and teaching practices in the themes, and the least included life skill is emotion management skills (Self-awareness, coping with emotions, stress management, time management, anger management). Conclusions: At the end of the research, it was determined that social skills, then thinking skills, and finally emotion management skills were mostly included in the learning and teaching practices in the themes in the 5th, 6th, 7th and 8th grade 2024 Secondary School Turkish Course Teaching Programme. Based on this result, it can be said that the learning-teaching practices in the themes are not distributed sufficiently and balanced, and the learning-teaching practices in the themes related to emotion management skills are not included to a great extent.