21. yüzyılda Rus kamu diplomasisi
Russian public diplomacy in the 21st century
  1. Tez No: 924469
  2. Yazar: POLİNA NEDUMOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE ERSOY CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: kamu diplomasisi, yumuşak güç, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, public diplomacy, soft power, Russia, Turkey, Azerbaijan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kamu diplomasisi 21. yüzyılda uluslararası ilişkilerin en önemli araçlarından biri haline gelmiştir. Ülkelerin etkilerini yalnızca resmi devlet kanalları aracılığıyla değil, aynı zamanda diğer ülkelerin nüfusu ve kamuoyuyla çalışarak güçlendirmelerini sağlar. Devletin ulusal çıkarlarını desteklemek ve değerlerini yaymak için yabancı toplumlarla dolaylı etkileşimi, anlamlı mesajları yaymak için sosyal medyanın kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde onları etkilemenin etkili bir yoludur. Bu bağlamda, Rus kamu diplomasisinin mekanizmalarını ve uygulamalarını analiz etmek gerekli görünmektedir. SSCB'nin halefi olan Rusya Federasyonu, kamu diplomasisi uygulama kapasitesini iki yönde aktif olarak geliştirmektedir. Birinci yön, Sovyetler Birliği'nden bu yana çok sayıda Rus topluluğunun yaşadığı ve Rus dilinin yaygın olarak konuşulduğu Sovyet sonrası ülkelerle ilgilidir. Rusya'nın kamu diplomasisinin ikinci yönü ise Rus değerlerinin ve kültürünün Moskova'nın etkisi altına hiç girmemiş ülkelerin halkları arasında tanıtılmasıyla ilgilidir. Azerbaycan ve Türkiye, 21. yüzyılda Rus kamu diplomasisinin iki ana yönünü analiz etmek için seçilmiştir. Bu ülkeler pek çok açıdan benzerlik göstermektedir. Her iki ülke de ağırlıklı olarak aynı dil grubuna ait dilleri konuşan ve İslam dinini uygulayan Türki halkların yaşadığı ülkelerdir. Buna ek olarak, hem Azerbaycan hem de Türkiye 21. yüzyılda Rusya ile aktif olarak ekonomik ilişkiler kurmaktadır. Bununla birlikte, Moskova ile farklı ilişki geçmişlerine sahipler ve bu da Rus kamu diplomasisi yöntemlerindeki farklılığı önceden belirliyor. Bu durum, Rusya'nın kamu diplomasisinin iki ana alanı olan eski Sovyet ülkeleri ve kapitalist blok içindeki ülkelerle etkileşimine ilişkin verilerin toplanmasına ve karşılaştırılmasına olanak sağlamaktadır. Azerbaycan ve Türkiye'deki Rus kamu diplomasisinin karşılaştırmalı analizi, Rus kamu diplomasisinin üç ana alanına dayanmaktadır: kültürel diplomasi, uluslararası yayın platformları ve 2010'larda Rusya'da popülerlik kazanan dijital diplomasi veya Twitter diplomasisi. Türkiye ve Azerbaycan'daki Rus kamu diplomasisinin bu alanlarının her biri analiz edilirken, ana mekanizmalar, uygulamalar ve organlar incelenmiştir. Bu ülkelerde Rus kamu diplomasisinin gelişimini etkileyen kilit olaylar da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy has become one of the key tools in international relations in the 21st century. As it enables countries to strengthen their influence not only through official state channels, but also by working with the population and public opinion of other countries. The indirect interaction of the state with foreign societies to promote its national interests and spread its values is an effective way to influence them at various levels, including the use of social media to disseminate meaningful messages. In this regard, it seems necessary to analyse the mechanisms and practices of Russian public diplomacy. The Russian Federation, having become the successor of the USSR, is actively building up the capacity to implement public diplomacy in two directions. The first direction is related to the post-Soviet countries, where numerous Russian communities have lived since the Soviet Union and the Russian language is widely spread. The second direction of Russia's public diplomacy is related to the promotion of Russian values and culture among the population of countries that have never been under Moscow's influence. Türkiye and Azerbaijan were chosen to analyse the two main directions of Russian public diplomacy in the 21st century. These countries are similar in many respects. Both countries are populated predominantly by Turkic peoples, speaking languages of the same linguistic group and professing Islam. In addition, both Azerbaijan and Turkey are actively building economic relations with Russia in the 21st century. However, they have different histories of relations with Moscow, which predetermines the difference in the methods of Russian public diplomacy. This allows us to collect and compare data on Russia's interaction with post-Soviet countries and countries within the capitalist bloc, which are the two main areas of public diplomacy. The comparative analysis of Russian public diplomacy in Azerbaijan and Turkey is based on three main areas of Russian public diplomacy: cultural diplomacy, international broadcasting platforms, and digital diplomacy or Twitter diplomacy, which gained popularity in Russia in the 2010s. In analysing each of these areas of Russian public diplomacy in Turkey and Azerbaijan, the main mechanisms, practices and bodies were examined. Key events that influenced the development of Russian public diplomacy in these countries were also examined.