Akut göğüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalarda SVEAT, EDACS-ADP, GRACE, HEART ve TİMİ skorunun kardiyak olayları belirlemedeki rollerinin karşılaştırılması
Comparison of the roles of SVEAT, EDACS-ADP, GRACE, HEART and TIMI score in determining cardiac events in patients applying to the emergency department with acute chest pain
- Tez No: 924537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: HEART, GRACE, EDACS-ADP, SVEAT, HEART, GRACE, EDACS-ADP, SVEAT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Göğüs ağrısı acil servise başvuran hastalarda sıklıkla karşılaşılan bir şikayettir. Hayatı tehdit eden durumlardan biri olan Akut Koroner Sendrom tanısını atlamadan hastaların hızlı ve güvenilir bir şekilde taburculuğunun sağlanması için acil servis hekimlerine yol gösterici olacak skorlama sistemlerini değerlendirmeyi amaçladığımız bu çalışmada risk skorlarının hastane yatışına, mortaliteye ve işlem yapılmasına öngörüleri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma SUAM Acil Tıp Kliniğinde 01/06/2024 – 30/08/2024 tarihleri arasında etik kurul onayı alındıktan sonra yapılmıştır. Çalışmamız prospektif, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmamızda acil servise yeni başlayan göğüs ağrısı ile başvuran 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamızda hastaların demografik verileri, tıbbi öyküleri, EKG'leri ve sonlanımları incelenmiş olup TIMI, HEART, GRACE, KİLLİP, EDACS-ADP ve SVEAT skorları için puanlamaları hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 448 hasta dahil edilmiştir. Risk skorlarının hastane yatışını öngörülerini değerlendirdiğimizde en yüksek sensitivite ve spesifite değeri SVEAT skoru (sensitivite %91,4 ve spesifite 87,4) için saptanmış olup bunu sırasıyla HEART skoru, EDACS-ADP skoru, TİMİ skoru ve GRACE skoru takip etmiştir. Hastaların %2'si exitus olmuştur ve GRACE skoru, HEART skoru, TIMI skoru, EDACS-ADP ve SVEAT skoru exitus olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. GRACE skoru, HEART skoru, TIMI skoru, EDACS-ADP skoru ve SVEAT skoru işlem yapılanlarda da anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Göğüs ağrısı olan hastaların acil serviste akut koroner sendrom açısından değerlendirildikten sonra güvenilir bir şekilde taburculuğunun yapılması için TIMI, HEART, GRACE, EDACS-ADP ve SVEAT skorlarının kullanılmasının önemli olduğunu gösterdiğimiz bu çalışmada hastane yatışını öngörmede SVEAT skoru en yüksek sensitivite ve spesifiteye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: Chest pain is a common complaint among patients presenting to the emergency department. In this study, we aimed to evaluate scoring systems that will guide emergency physicians to ensure rapid and reliable discharge of patients without missing the diagnosis of Acute coroner Sendrom, which is a life-threatening condition. We examined the predictions of risk scores on hospitalization, mortality, and procedure. Materials and Methods: Our study was conducted between 01/06/2024 – 30/08/2024 in the Health Sciences University Ankara Health Application and Research Center Emergency Clinic after obtaining ethics committee approval. Our study is a prospective, observational study. Patients over the age of 18 who presented to the emergency department with new-onset chest pain were included in our study. Demographic data, medical history, ECGs and outcomes of the patients were examined in our study, and scores for TIMI, HEART, GRACE, EDACS-ADP and SVEAT scores were calculated. Results: Our study included 448 patients. When we evaluated the prediction of hospitalization by risk scores, the highest sensitivity and specificity value was determined for SVEAT score (sensitivity 91.4% and specificity 87.4), followed by HEART score, EDACS-ADP score, TIMI score and GRACE score, respectively. 2% of the patients exited and GRACE score, HEART score, TIMI score, EDACS-ADP and SVEAT score were found to be significantly higher in patients who exited. GRACE score, HEART score, TIMI score, EDACS-ADP score and SVEAT score were also found to be significantly higher in those who underwent the procedure. Conclusion: In this study, we showed that the use of TIMI, HEART, GRACE, EDACS-ADP and SVEAT scores is important for the reliable discharge of patients with chest pain after being evaluated for acute coroner sendrom in the emergency department. The SVEAT score has the highest sensitivity and specificity in predicting hospitalization.