Termodinamik konusuna ilişkin kavramların öğretiminde kullanılan bilgisayar destekli kavram haritalarının akademik başarıya ve öğrenmeyi kolaylaştırmaya etkisi
The effect of computer aided concept maps used in teaching concepts related to thermodynamics on academic achievement and facilitating learning
  1. Tez No: 924559
  2. Yazar: ESRA AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bubbl.us, Termodinamik, Akademik başarı, Öğrenme kolaylığı, Bubbl.us, Thermodynamics, Academic achievement, Facilitating learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, termodinamik konusuna ilişkin kavramların öğretiminde kullanılan bilgisayar destekli kavram haritalarının akademik başarıya ve öğrenmeyi kolaylaştırmaya etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada zayıf deneysel desenlerden tek gruplu ön test- son test modeli kullanılmıştır. Çalışma, 2023-2024 öğretim yılı güz döneminde Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programına kayıtlı 2. sınıfta öğrenim gören ve Web 2.0 araçları seçmeli dersini alan 31 kız ve 14 erkek olmak üzere toplam 45 fen bilgisi öğretmen adayı ile yapılmıştır. Beş hafta süren çalışmada ilk hafta öğrencilere ilgili ders kapsamında yapılacak araştırma ile ilgili bilgiler verilmiş ve ön testler uygulanmıştır. Diğer haftalarda araştırmacı tarafından öğretmen adaylarına bilgisayarda Bubbl.us uygulaması kullanılarak kavram haritası hazırlama eğitimleri verilmiş, 'termodinamik' ile ilgili bilgisayarda hazırlanan kavram haritaları ile konu anlatımları yapılmıştır. Her uygulama sonrasında öğretmen adaylarından Bubbl.us programını kullanarak konuya yönelik kendi kavram haritalarını yapmaları istenmiştir. Çalışmada veriler“Akademik Başarı Testi”ve“Bilişsel Yük Ölçeği”isimli veri toplama araçları ile toplanmıştır. Çalışmada kullanılan verilerin analizi, bağımlı ve bağımsız örneklemler için t testi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın bulgularında, akademik başarı ve bilişsel yük ölçeğinin ön test ve son test puanlarında anlamlı farklılaşma görülmüştür. Her iki ölçme aracından elde edilen sonuçlara göre uygulamaların cinsiyet üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bilgisayar destekli güncel öğretim uygulamalarının eğitim süreçlerine katılması, daha etkili ve verimli eğitim yapılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of computer-aided concept maps used in teaching concepts related to Thermodynamics on academic achievement and facilitating learning. In the study, a one-group pretest-posttest model, one of the weak experimental designs, was used. The study was conducted with a total of 45 pre-service science teachers, 31 female and 14 male, who were enrolled in Alanya Alaaddin Keykubat University Science Teacher Education program in the fall semester of the 2023-2024 academic year and took the Web 2.0 tools elective course. In the first week of the five-week study, students were informed about the research to be conducted within the scope of the related course, and pre-tests were applied. In the other weeks, the researcher trained pre-service teachers to prepare concept maps using the Bubbl.us application on the computer, and subject explanations about' thermodynamics' were made with the concept maps prepared on the computer. After each application, pre-service teachers were asked to make their concept maps for the subject using the Bubbl.us program. Quantitative data were collected using data collection tools named the“Academic Achievement Test”and the“Cognitive Load Scale.”The quantitative data used in the study were analyzed using a t-test for dependent and independent samples. In the study's quantitative findings, significant differences were observed in the pre-test and post-test scores of the academic achievement and cognitive load scale. According to the results of both quantitative measurement tools, the applications did not affect gender variable. Including current computer-assisted instructional practices in educational processes will contribute to more effective and efficient education.