Transteoretik model temelli evde kardiyak rehabilitasyon eğitim programının kalp yetmezliği hastalarında öz bakım, yaşam kalitesi ve öz yeterliliğe etkisi
The effect of transtheoretical model-based home cardiac rehabilitation training programme on self-care, quality of life, and self-efficacy in heart failure patients
  1. Tez No: 924783
  2. Yazar: HAKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak Rehabilitasyon, Kalp Yetmezliği, Öz Bakım, Yaşam Kalitesi, Öz Yeterlik, Cardiac Rehabilitation, Heart Failure, Self Care, Self Efficacy, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kalp yetmezliğinin (KY) halk sağlığı açısından önemli bir sorun olmasının temel nedeni, koroner arter hastalığı sıklığındaki düşüşe rağmen KY insidansının artması ve mortalite oranlarının değişmemesidir. Kılavuzlar, eğitim ve rehabilitasyonu en güçlü kanıt düzeyiyle semptomatik KY tedavisinin temel bileşeni olarak önermektedir. Bu çalışmanın amacı, Transteoretik Model temelli evde kardiyak rehabilitasyon (KR) eğitim programının KY hastalarının öz bakım, yaşam kalitesi ve öz yeterlilik düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, ön-test ve son-test ölçümlerinin yapıldığı, paralel gruplu, randomize kontrollü deneysel bir tasarımla gerçekleştirilmiştir. Dahil edilme ve dışlanma ölçütlerine göre randomize olarak atanan 32 deney ve 31 kontrol hastası, 12 hafta boyunca ev ortamında takip edilmiştir. Müdahale grubuna ev ziyaretleri aracılığıyla Transteoretik Model (TTM) temelli KR eğitimuygulanmıştır. Veriler; sosyo-demografik bilgi formu, davranış değişim aşaması tanılama formu, Minnesota Kalp Yetersizliği ile Birlikte Yaşam Ölçeği, Avrupa Kalp Yetersizliği Öz Bakım Davranış Ölçeği, Genel Öz Yeterlilik Ölçeği, kullanılmıştır. Bulgular, TTM temelli KR programının müdahale grubundaki hastaların yaşam kalitesi, öz yeterlik ve öz bakım düzeylerini artırmada ve klinik parametrelerini iyileştirmede istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Müdahale grubundaki hastaların New York Kalp Cemiyeti (NYHA) sınıflamasında iyileşme gözlenmiş ve %96.9'unun TTM'nin“hareket”aşamasına geçtiği belirlenmiştir. KY hastalarının genel durum ve klinik parametrelerini iyileştirmek amacıyla ev temelli KR programlarının yaygınlaştırılması ve sağlık profesyonellerinin TTM temelli müdahaleler konusunda eğitilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main reason why heart failure (HF) is a major public health problem is that the incidence of HF is increasing and mortality rates have not changed despite the decline in the incidence of coronary artery disease. Guidelines recommend education and rehabilitation as the main component of symptomatic HF treatment with the strongest level of evidence. The aim of this study was to investigate the effect of a Transtheoretical Model-based home cardiac rehabilitation (CR) training programme on the self-care, quality of life and self-efficacy levels of HF patients. The study was conducted in a parallel-group, randomised controlled experimental design with pre-test and post-test measurements. Thirty-two experimental and 31 control patients, randomly assigned according to the inclusion and exclusion criteria, were followed up at home for 12 weeks. Transtheoretical Model (TTM) based CR training was applied to the intervention group through home visits. Data were collected using socio-demographic information form, behaviour change stage diagnostic form, Minnesota Living with Heart Failure Scale, European Heart Failure Self-Care Behaviour Scale, and General Self-Efficacy Scale. The findings showed that the TTM-based CR programme had a statistically significant effect on increasing the quality of life, self-efficacy and self-care levels of the patients in the intervention group and improving their clinical parameters. Improvement was observed in the New York Heart Association (NYHA) classification of the patients in the intervention group and 96.9% of them were determined to have progressed to the 'movement' stage of TTM. It is recommended that home-based CR programmes should be disseminated and health professionals should be trained in TTM-based interventions to improve the general condition and clinical parameters of HF patients.