Migrenli çocuklarda patent foramen ovale sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of patent foramen ovale in children with migraine
  1. Tez No: 924827
  2. Yazar: DELİL EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER AKIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ROJAN İPEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Patent Foramen Ovale, İlişki, Sıklık, Migraine, Patent Foramen Ovale, Relationship, Frequency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Migren, tipik baş ağrısı atakları ile karakterize bir nörolojik hastalık olarak bilinmektedir. Dünya genelinde yetişkin nüfusun yaklaşık %12'sini etkileyen migren hastalığı kadınlarda daha sık görülmektedir. Patent foramen ovale (PFO), tipik olarak doğumdan kısa bir süre sonra kapanan sağ ve sol atriyumlar arasında kalıcı bir açıklık ile karakterize bir konjenital kardiyak anomali olarak bilinmektedir. Genel popülasyonun yaklaşık %25'inde bu açıklık yaşam boyunca açık kalmaktadır ve başta migren olmak üzere birçok hastalık ile ilişkisi incelenmektedir. Bizim yaptığımız bu çalışmadaki amacımız da migreni olan hastalarda PFO sıklığını araştırarak, çocuklardaki PFO'nun migren sıklığına etkilerine dair literatüre katkıda bulunmaktır. Yöntem: Çalışmamız Dicle Üniversitesi Etik Kurul onayı aldıktan sonra başlamış olup bu çalışmaya hastanemiz Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne Eylül 2023 ile Eylül 2024 tarihleri arasında başvurup migren tanısı konulan 5-18 yaş arası hastalar dahil edilmiştir. Hastalara etiyolojik araştırma amaçlı kardiyoloji konsültasyonu istenmiş ve görüntüleme yöntemleri ile PFO dahil tüm kardiyak patolojiler taranmıştır. Ayrıca hastaların laboratuar verileri ile hemodinamik verileri not edilmiş ve kıyaslamalarda kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 71 adet migrenli, 71 adet migreni olmayan kontrol grup hastası dahil edilmiştir. %98,6 hastada aurasız, %1,4 hastada auralı migren saptanmıştır. Migren grubunda %21,1 hastada PFO saptanmışken, bu oran kontrol grubunda %2,8 olarak tespit edilmiştir. Migren grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde PFO sıklığı daha yüksek saptanmıştır (p=0,003). Patent foramen ovalesi olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek kalp atım hızı saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda migren hastalarında patent foramen ovale sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. PFO'nun migrenli hastalarda taşikardiye neden olabileceğini ve migren tanısı alan taşikardik vakalarda PFO varlığının araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Migraine is known as a neurological disorder characterised by typical headache attacks. Migraine, which affects approximately 12% of the adult population worldwide, is more common in women. Patent foramen ovale (PFO) is a congenital cardiac anomaly characterised by a permanent opening between the right and left atria that typically closes shortly after birth. In approximately 25% of the general population, this opening remains open throughout life and its association with many diseases, especially migraine, has been investigated. Our aim in this study was to investigate the frequency of PFO in patients with migraine and to contribute to the literature on the effects of PFO on migraine frequency in children. Method: Our study was initiated after the approval of the Ethics Committee of Dicle University and included patients aged 5-18 years who presented to the Pediatric Neurology Outpatient Clinic of our hospital between September 2023 and September 2024 and were diagnosed with migraine. Cardiology consultation was requested for etiological investigation and all cardiac pathologies including PFO were screened with imaging methods. In addition, laboratory data and haemodynamic data of the patients were noted and used in comparisons. Results: Our study included 71 patients with migraine and 71 control group patients without migraine. 98.6% patients had migraine without aura and 1.4% had migraine with aura. PFO was found in 21.1% of the migraine group, while this rate was 2.8% in the control group. The frequency of PFO was statistically significantly higher in the migraine group (p=0.003). Patients with patent foramen ovalis had a statistically significantly higher heart rate (p=0.001). Conclusion: In our study, the frequency of patent foramen ovale was found to be significantly higher in migraine patients compared to the control group. We suggest that PFO may cause tachycardia in patients with migraine and the presence of PFO should be investigated in tachycardic patients diagnosed with migraine.