Gebelikte internet yoluyla karar alma eğiliminin gebelik stresi ile ilişkisi
The relationship between the tendency to make decisions via the internet during pregnancy and pregnancy stress
- Tez No: 924937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnternet Kullanımı, Gebelikte İnternet Yoluyla Karar Alma, Gebelik Stresi, Internet Use, Decision-Making via the Internet During Pregnancy, Pregnancy Stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Gebe Polikliniği'ne başvuran kadınların internet aracılığıyla karar alma eğilimleri ile gebelik stresi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, kesitsel bir araştırma olarak tasarlanmış olup, 01.08.2024-01.11.2024 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Polikliniği'ne başvuran 249 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara yüz yüze yapılan anketlerde Sosyodemografik Bilgi Formu, Öz Yeterlilik ve Öz Kontrol Algısı alt gruplarını içeren Gebelikte İnternet Yoluyla Karar Alma Ölçeği ve Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel verilerin analizi için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, öz yeterlilik ile gebelik stresi arasında pozitif yönde ancak çok zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=,138, p0,05). Gebelikte internet yoluyla karar alma ile gebelik stresi arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada, internette geçirilen vaktin gebelik ve çocuk bakımı hakkında olma yüzdesine göre gebelikte stres ölçeği değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. 0-25 arası grubunun gebelikte stres ölçeği değeri, 26-50 arası olanlara ve 76 ve üzeri olanlara göre anlamlı derecede düşük olduğu bulunmuştur. Günlük internet kullanım süresine göre yapılan analizde, öz yeterlilik ve gebelikte internet yoluyla karar alma değerlerinde anlamlı farklar bulunmuştur. 0-1 saat ve 2-3 saat internet kullanan gruplar, 4-5 saat kullananlara göre daha düşük değerlere sahiptir. Bu çalışma ayrıca, gebelikte internet yoluyla karar alma eğilimi ile gebelik stresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to examine the relationship between the tendency to make decisions via the internet and pregnancy stress among women attending the Pregnancy Outpatient Clinic. Materials and Methods: Our study was designed as a cross-sectional study and conducted with 249 participants who visited the Pregnancy Outpatient Clinic at Umraniye Training and Research Hospital between August 1, 2024, and November 1, 2024. Face-to-face surveys were administered to participants, including a Sociodemographic Information Form, the Pregnancy Decision-Making via the Internet Scale, which consists of self-efficacy and self-control perception subgroups, and the Pregnancy Stress Assessment Scale. Statistical data analysis was performed using NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) software. Results: A positive but very weak statistically significant relationship was identified between self-efficacy and pregnancy stress (r=0.138, p0.05). Similarly, no statistically significant relationship was found between decision-making via the internet during pregnancy and pregnancy stress (p>0.05). Conclusion: This study observed a statistically significant difference in pregnancy stress scores based on the percentage of internet use dedicated to pregnancy and childcare-related content. The pregnancy stress scores of participants in the 0–25% group were found to be significantly lower than those in the 26–50% and 76% and above groups. In the analysis based on daily internet usage duration, significant differences were found in self-efficacy and decision-making via the internet scores. Participants using the internet for 0–1 hour and 2–3 hours had lower scores compared to those using it for 4–5 hours. Additionally, this study demonstrated that there is no significant relationship between the tendency to make decisions via the internet during pregnancy and pregnancy stress.