The impact of job rotation on employee's performance: A case study Libyan Airlines Company
Iş rotasyonunun çalişan performansi üzerindeki etkisi: Libya Havayollari Şirketi örnek olay ıncelemesi
  1. Tez No: 925064
  2. Yazar: ABDALLAH ALİ AHMED DAW
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESSIA RIES AHMED ABU RIES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Iş Rotasyonu, Çalışan Performansı, Libya Havayolları Şirketi, Job Rotation, Employee Performance, Libyan Airlines Company
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Mevcut araştırma çabasının temel amacı, iş rotasyonuyla ilişkili değişkenlerin çalışan performansı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Özellikle, bu araştırma Libya'da bulunan Libyan Airlines Şirketi'nde yürütülen bir vaka çalışmasına odaklanmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için, anketin gerekli verileri toplamak için birincil araç olarak hizmet ettiği nicel bir metodoloji kullanılmıştır. Anket, incelenen şirketle bağlantılı 230 çalışandan oluşan bir kohorta dağıtılmıştır. İstatistiksel yazılım SPSS sürüm 27 kullanılarak toplanan veriler titiz bir analizden geçirilmiştir. Sonuçlar, üretkenlikle ilişkili olarak çalışan performansıyla pozitif bir korelasyon gösteren iş rotasyonunun iki yönünün varlığını göstermiştir: bilgi ve becerilerin edinilmesi ve inovasyon. Buna karşılık, eğitim ve planlama çalışan performansıyla negatif bir korelasyon göstermiştir. Bu bulguların altında yatan nedenler bu çalışmada kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Bu araştırma, bu tür araştırmaların özellikle seyrek olduğu gelişmekte olan bir ülkede havacılık sektörü bağlamında iş rotasyonunun çalışan performansı üzerindeki belirli etkilerini araştırarak mevcut literatürdeki önemli bir boşluğu ele almaktadır. Ayrıca, bu bulguların sonuçları, özellikle kuruluşun eğitim departmanını bilgilendirmede, yönetim uygulamaları için önemlidir. Bu içgörüler, genel kurumsal performans ve rekabet gücü üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için, özelleştirilmiş uygulamasının titizlikle değerlendirilmesi olmadan tek tip bir iş rotasyonu programının uygulanmasına karşı uyarıda bulunur. Bu araştırma, çalışan geliştirme girişimleri için bir temel işlevi görecek kritik içgörüler ve analizler sağlamak için teorik çerçeveleri ve pratik uygulamaları bir araya getirir. Genel amaç, performans ölçümlerini iyileştirmek, çalışan yeterliliklerini kurumsal gerekliliklerle senkronize etmek ve şirketin havayolu endüstrisindeki rekabet üstünlüğünü sürdürmektir. Bu çalışma, iş rotasyonunun hem avantajlarını hem de dezavantajlarını açıklayarak, Libya Havayolları ve benzer kuruluşlardaki insan kaynakları stratejilerini geliştirmek için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The principal objective of the present research endeavor is to evaluate the impact of variables associated with job rotation on employee performance. In particular, this investigation concentrates on a case study conducted at the Libyan Airlines Company, situated in Libya. In pursuit of this objective, a quantitative methodology was employed, wherein a survey served as the primary instrument for gathering the requisite data. The survey was distributed to a cohort comprising 230 employees linked to the company under examination. Utilizing the statistical software SPSS version 27, the collected data underwent rigorous analysis. The results indicated the existence of two facets of job rotation that exhibited a positive correlation with employee performance in relation to productivity: the acquisition of knowledge and skills, as well as innovation. In contrast, training and planning demonstrated a negative correlation with employee performance. The underlying reasons for these findings are elaborated upon comprehensively within this study. This research addresses a significant lacuna in the existing literature by investigating the particular effects of job rotation on employee performance within the context of the aviation sector in a developing country, where such investigations are notably sparse. Furthermore, the ramifications of these findings are considerable for managerial practices, especially in informing the training department of the organization. These insights caution against implementing a one-size-fits-all job rotation program without meticulous consideration of its customized application to avert detrimental impacts on overall organizational performance and competitiveness. This research amalgamates theoretical frameworks and practical applications to furnish critical insights and analyses that will function as a foundation for employee development initiatives. The overarching aim is to improve performance metrics, synchronize employee competencies with organizational requirements, and sustain the company's competitive edge within the airline industry. By delineating both the advantages and drawbacks of job rotation, this study proffers practical recommendations to enhance human resource strategies within Libyan Airlines and analogous organizations.