The role of influencer marketing in brand promation
Marka tanıtımında etkileyici pazarlamanın rolü
- Tez No: 925118
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TORLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Marka Tanıtımı, Tüketici güveni, İçerik etkileşimi, Brand Promotion, Consumer trust, Content engagement
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Araştırma Yöntemleri Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, etkileyici pazarlamanın marka görünürlüğü, müşteri algıları, katılım ve işletmeleri tanıtmadaki etkinlik üzerindeki etkisini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, farklı hedef gruplar arasındaki etkinlikteki farklılıkları inceler ve etik yönleri ve zorlukları değerlendirir. Amaç, şirketlere ve pazarlamacılara pazarlama stratejilerinde etkileyici pazarlamayı etkili bir şekilde kullanmaları için pratik öneriler sunmaktır. Likert ölçeğine dayalı anket ve ikincil kaynaklardan elde edilen bulgular dahil olmak üzere karma metodoloji kullanılarak istatistiksel ve tematik analiz yapılmıştır. Çevrimdışı ve çevrimiçi etkileyici pazarlamayı karşılaştıran göreceli performans, metrik verileri, yöntemin başlatıcılarının potansiyel müşterilerin yaş, ilgi alanları ve satın alma gücü gibi özelliklerini dikkate almaları gerektiğini göstermektedir çünkü etkileyici pazarlamanın etkinliğinin, gözlemlendiği gibi, bu faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değiştiği görülmektedir. Ancak, bu stratejinin zorlukları da yoktur. Çalışma ayrıca, etkileyici pazarlamayla ilgili derin etik etkileri belirlemeyi amaçlamıştır. Bu yaklaşımla markaların tanıtımında güvenilirlik ve güvenin aşınmasına yol açabilecek risklerden bazıları şunlardır; Şeffaflığın eksikliği, açıklanmayan sponsorluklar ve etkileyicilerin onaylarının gerçekliği gibi büyük etkiler. Ayrıntılı sonuç, öneriler ve ilişkili sınırlamalar, ayrık tartışmayla birlikte tezde sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the impact of influencer marketing on brand exposure, customer perceptions, engagement, and effectiveness in promoting businesses. It also examines variations in effectiveness among different target groups and evaluates ethical aspects and challenges. The aim is to provide practical suggestions for companies and marketers on effectively utilising influencer marketing in their marketing strategies. Using the mixed methodlogy including the questionnaire based on likert scale and the findings from the secondary sources, the statistical and thematic analsyis has been carried out. The relative performance comparing the offline and online influencer marketing, metrics data suggest that instigators of the method need to consider such characteristics of potential clients as age, interests, and purchasing power because efficiency of influencer marketing, as it was observed, varies greatly depending on those factors. However, this strategy is not without its challenges. The study also sought to establish profound ethical implications that are related to influencer marketing. Some of the risks that may lead to the erosion of credibility and trust in the promotion of brands through this approach include; Massive influences including lack of transparency, undisclosed sponsorships, and realness of endorsements by influencers. The detailed conclusion, recommendations and associated limitations along with the discrete discussion has been provided within the dissertation.