Güncellenen ölçme ve değerlendirme yönetmeliğine yönelik öğretmenlerin görüş ve deneyimleri
Teacher's opinions and experiences on the updated assesment and evaluation regulation
  1. Tez No: 925357
  2. Yazar: BERKAY TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ölçme ve değerlendirme, yönetmelik, öğretmen görüşleri, sınav haftası, ortak sınav, uygulamalı dil sınavı, measurement and evaluation, regulation, teacher opinions, exam week, public exam, applied language exam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 9 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren ölçme ve değerlendirme yönetmeliğine yönelik öğretmenlerin deneyimleri incelemek, yönetmeliğin sahada uygulanma noktasındaki olumlu ve olumsuz taraflarını ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma desenlerinden birisi olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Kars ili ve ilçelerinde görev yapan 15 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla 6 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmacı görüşme esnasında görüşmeyi kayıt altına almış ve alınan cevapları bilgisayar ortamına aktarmıştır. Veriler analiz edilirken içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Ölçme ve değerlendirme yönetmeliğinde yapılan değişiklerin öğretmenler açısından yoğun bir sürecin başlangıcı olması, iş yüklerinin artması, evrak yüklerinin artması, sınav sürelerini yetiştirememeleri, kazanımları yetiştirememeleri açısından olumsuz bir etkiye sahip olduğu, ancak öğrencilerin seviyelerini izleyebilmeleri, dil dersleri açısından daha doğru bir değerlendirme yöntemine sahip olmaları açısından olumlu görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında öğrencilerin yaşadıkları coğrafyanın özelliklerinin de öğrencilerin sınava katılma durumlarını, öğretim programında bulundukları yeri, akademik başarılarını etkilediği sonucuna varılmıştır. Özellikle ortak sınav ve sınav haftası uygulamalarının ülkede bir plan, program, birlik, beraberlik olması açısından faydalı olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrenciler açısından ise akademik başarı, yetersiz altyapı, sınav esnasında heyecan, sınav yoğunluğu noktalarında olumsuzluk yaşadıkları görülürken, kendilerini daha iyi ifade etmeye başlamaları, dil becerilerinin gelişmesi, ezbere yönelik sistemden çıkıp daha çok bilgiyi uygulamaya yönelik bir sisteme geçmeleri açısından olumlu bir deneyim yaşamışlardır. Kaldırılan sınav uygulamalarının (doğru yanlış, test vb. soru türlerini içeren) sınavlarda kapsam geçerliğini sağlamaları açısından daha etkili, şans faktörünü ortadan kaldırma açısından ise etkisiz olduğu; açık uçlu soruların ise üst düzey becerileri ölçme açısından etkili ancak kapsam geçerliğini sağlama açısından ve puanlama açısından dezavantaja sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar: Ölçme ve değerlendirme yönetmeliğinde yapılan değişikler ile ilgili olarak öğretmen görüşleri incelendiğinde, bu değişikliklerin öğretmenler ve öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri olduğu gibi olumlu etkilerinin de bulunduğu; tamamen olumlu yönde etkisinin olduğu ya da tamamen olumsuz yönde etkisinin olduğu yönünde bir yorumun yapılamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the experiences of teachers regarding the measurement and evaluation regulation implemented on September 9, 2023, and to objectively present the positive and negative aspects of the regulation's application in the field. Method: The study employed a case study design, which is one of the qualitative research methods. The participants of the research consisted of 15 teachers working in Kars province and its districts. A semi-structured interview form consisting of 6 questions was used to collect data. The researcher recorded the interviews and transcribed the responses into a computer. Content analysis technique was used to analyze the data. Findings: The changes in the measurement and evaluation regulation led to an intense process for teachers, increasing their workload and paperwork, and causing difficulties in meeting exam and curriculum deadlines. Despite these challenges, the changes were seen as beneficial for monitoring students' levels and providing a more accurate assessment method for language courses. Additionally, the geographic characteristics of the students' living areas were found to affect their participation in exams, curriculum placement, and academic achievement. The implementation of common exams and exam weeks was seen as beneficial for creating a national plan, program, unity, and solidarity. For students, while negative aspects such as academic pressure, inadequate infrastructure, anxiety during exams, and exam intensity were observed, positive experiences included better self-expression, improved language skills, and a shift from rote learning to a more application-oriented system. The removal of exam formats (true-false, multiple-choice, etc.) was found to be more effective in ensuring content validity but ineffective in eliminating chance factors; open-ended questions were effective in measuring higher-order skills but had disadvantages in terms of content validity and scoring. Conclusions: When examining teachers' opinions regarding the changes made in the assessment and evaluation regulation, it was concluded that these changes have both negative effects on teachers and students, as well as some positive effects; it cannot be stated that the overall effect is completely positive or completely negative.