Üreme endokrinolojisi polikliniğine başvuran hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin incelenmesi
Analysis of demographic, clinical and laboratory characteristics of patients seen in the reproductive endocrinology outpatient clinic,
  1. Tez No: 925459
  2. Yazar: CEREN ÇAĞLA YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP ERKUT ATTAR, DR. ZEYNEP ECE UTKAN KORUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, üreme endokrinolojisi, ovulatuar disfonksiyon, Polycystic ovary syndrome, reproductive endocrinology, ovulatory dysfunction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üreme Endokrinolojisi Polikliniği'ne başvuran hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri retrospektif olarak analiz edilmiştir. Çalışmaya Rotterdan kriterlerine göre PKOS tanısı koyulan 273 hasta dahil edilmiş ve veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 27,54 ± 5,82 yıl olup, medyan yaş 26 olarak bulunmuştur. Çalışmada bireylerin eğitim seviyelerinin oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir; tüm katılımcılar ya lisans mezunu ya da lisansüstü eğitim almıştır. Bu durum, hasta grubunun sosyoekonomik düzeyine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Beden kitle indeksi (BMI) değerlerine göre, bireylerin %34,8'i aşırı kilolu (BMI ≥25) ve %13,9'u obez (BMI ≥30) olarak sınıflandırılmıştır. Hormonal değerlendirmede, prolaktin seviyeleri 25,53 ± 23,60 ng/mL olarak ölçülmüş, katılımcıların %32,2'sinde hiperprolaktinemi tespit edilmiştir. Total kolesterol ve LDL seviyelerinin %38,5 ve %48,4 oranında sınırda yüksek olduğu gözlenmiştir. Menstrüel düzensizlik oranı %65,2 olarak bulunurken, hiperandrojenemi belirtileri arasında en yaygın şikayet tüylenme (%74,4) olmuştur. Progesteron seviyeleri katılımcıların %70'inde 5 ng/mL'nin altında olup, bu durum ovulatuar disfonksiyonla ilişkilendirilmiştir. Bu bulgular, polikliniğimize başvuran PKOS hastalarının özelliklerinin tanımlanmasında önemli veriler sağlamaktadır. Çalışmanın sonuçları, üreme sağlığı ile ilgili klinik yaklaşımların bireyselleştirilmesine katkıda bulunacak niteliktedir. Ayrıca, metabolik ve hormonal parametrelerin düzenli takibinin, uzun vadeli sağlık yönetiminde kritik olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients who presented to the Reproductive Endocrinology Clinic at Yeditepe University Hospital were retrospectively analyzed. A total of 273 patients diagnosed with PCOS according to the Rotterdam criteria were included, and the data were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 software. The mean age of the participants was 27.54 ± 5.82 years, and the median age was 26 years. It was observed that the educational level of the participants was notably high; all participants were either university graduates or had postgraduate education. This finding provides important insights into the socioeconomic status of the patient group. Based on body mass index (BMI), 34.8% of the participants were classified as overweight (BMI ≥25), and 13.9% were classified as obese (BMI ≥30). Hormonal evaluation revealed that prolactin levels averaged 25.53 ± 23.60 ng/mL, with hyperprolactinemia detected in 32.2% of the participants. Total cholesterol and LDL levels were observed to be borderline high in 38.5% and 48.4% of the participants, respectively. The rate of menstrual irregularities was 65.2%, and the most common symptom of hyperandrogenism was hirsutism (74.4%). Progesterone levels were below 5 ng/mL in 70% of the participants, which was associated with ovulatory dysfunction. These findings provide significant data in characterizing the features of PCOS patients presenting to the clinic. The results of this study contribute to the development of individualized clinical approaches in reproductive health. Furthermore, the regular monitoring of metabolic and hormonal parameters is emphasized as critical for long-term health management.