İntihara yönelik verilen video destekli eğitimin hemşirelerin intihar bilgi düzeylerine etkisinin incelenmesi
Study of the effect of video-supported education on suicide on nurses' level of suicide knowledge
- Tez No: 925467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İntihar bilgisi, hemşire, video eğitim, Suicide information, nurse, video education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İNTİHARA YÖNELİK VERİLEN VİDEO DESTEKLİ EĞİTİMİN HEMŞİRELERİN İNTİHAR BİLGİ DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bu çalışma“İntihara Yönelik Verilen Video Destekli Eğitimin Hemşirelerin İntihar Bilgi Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi”amacıyla yürütülmüş bir çalışmadır. Araştırma 13 Eylül 2024-13 Kasım 2024 tarihleri arasında araştırmaya dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan hemşireler ile yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini 70 hemşire oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri“Tanımlayıcı-Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“İntihara İlişkin Bilgi Düzeyi Ölçeği (İBDÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS Windows 22 programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Çalışma öncesi etik izin, kurum izni alınmış, katılımcılardan ise yazılı bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Çalışmaya katılan her iki gruptaki katılımcıların tanıtıcı özellikleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Bu da grupların homojen dağıldığını göstermektedir. Hemşirelere intihara yönelik verilen eğitim İBDÖ puan ortalamasını arttırmaktadır. Özellikle video destekli eğitim hemşirelerin intihara ilişkin bilgi düzeylerini yükseltmektedir. İzlem testi sonuçlarına göre de verilen video destekli eğitim, klasik eğitime göre daha kalıcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
STUDY OF THE EFFECT OF VIDEO-SUPPORTED EDUCATION ON SUICIDE ON NURSES' LEVEL OF SUICIDE KNOWLEDGE This study was conducted for the purpose of“ Study Of The Effect Of Video-Supported Education On Suicide On Nurses' Level Of Suicide Knowledge”. There search was conducted between September 13, 2024 and November 13, 2024 with nurses who matched the inclusion an dexclusion criteria. The study sample consists of 70 nurses. The data of the study were collected using the“Descriptive-Introducer Characteristics Form”and the“Literacy of Suicide Scale (LOSS)”. The data were analyzed and recorded using the SPSS Windows 22 program. Ethical and institutional permissions were obtained before thestudy, Written informed consent was obtained from the participants. No significant difference was found between the descriptive characteristics of the participants in both groups participating in the study. This shows that the groups are distributed homogeneously. Education given to nurses about suicide increases the average LOSS points. Particularly, video-supported education increases nurses' knowledge level regarding suicide. According to the follow-up test results, the video-supported training was more permanent than the classical training.