Masaj sonrası yapılan ozon sauna uygulamasının egzersize bağlı kas hasarı ve oksidatif stres parametrelerine etkisi
Effect of ozone sauna application after massage on exercise-related muscle damage and oxidative stress parameters
  1. Tez No: 925515
  2. Yazar: AYŞE EDA KINACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersize Bağlı Kas Hasarı, Masaj, Oksidatif Stres, Ozon Sauna, Exercise-Induced Muscle Damage, Massage, Oxidative Stress, Ozone Sauna
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı masaj ve masaj sonrası yapılan ozon sauna uygulamasının Egzersize Bağlı Kas Hasarı (EBKH) ve oksidatif stres parametrelerine etkisini incelemekti. Materyal ve metot: Çalışmaya 18-25 yaş arasında ulusal derecelere sahip 24 erkek kros koşucusu dahil edildi. Koşucular kontrol (K, N=8), masaj (M, N=8) ve masaj+ozon sauna (MOS, N=8) grubu olarak rastgele 3 eşit gruba ayrıldı. Katılımcılara EBKH oluşturmak amacıyla squat, biceps curl, battle rope, leg curl ve triceps extension hareketinden oluşan akut bir egzersiz protokolü uygulandı. Egzersizler 1-TM'nin %80 şiddetinde 20 saniye uygulama 20 saniye dinlenme (1:1) şeklinde dairesel antrenman formunda 3 set olarak uygulandı. M grubundaki sporculara egzersiz protokolünden hemen sonra tüm vücut masajı yapılırken MOS grubuna ise tüm vücut masajını takiben ozon sauna uygulaması yapıldı. K grubuna egzersiz protokolü dışında herhangi bir uygulama yapılmadı. Tüm katılımcılardan egzersiz protokolü öncesi, egzersiz sonrası, masaj/ozon sauna sonrası, 24, 48 ve 72 saat sonrası olmak üzere 6 defa kan örneği alındı. İstatistiksel analizlerde Kruskal Wallis testi, tekrarlı ölçümlerde ANOVA ve Friedman testleri kullanıldı. Gruplar arasındaki farklılıkları ve etkileşim etkisini incelemek için de benzerlik matrisi olarak Öklid mesafesi ile iki yönlü PERMANOVA kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonucunda MOS grubundaki kas hasarı belirteçlerinden CK, LDH ve AST ile oksidatif stres parametrelerinden MDA, TAS, TOS, OSI ve SOD değerlerinin K grubuna göre daha düşük olduğu bulundu. Ayrıca MOS uygulamasının CK, AST, TAS, TOS ve OSI parametreleri üzerinde M uygulamasından daha etkili olduğu görüldü. Sonuç: Araştırma sonucunda MOS uygulamasının kros koşucularında kas hasarı ve oksidatif stres parametrelerini azaltmada daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effects of massage and post-massage ozone sauna application on Exercise-Induced Muscle Damage (EIMD) and oxidative stress parameters. Materials and methods: 24 male cross country runners with national rankings between the ages of 18-25 were included in the study. Runners were randomly divided into 3 equal groups as control (F, N=8), massage (M, N=8) and massage+ozone sauna (MOS, N=8) groups. An acute exercise protocol consisting of squat, biceps curl, battle rope, leg curl and triceps extension movements was applied to the participants in order to create EIMD. Exercises were performed as 3 sets in a circut training form, with 20 seconds of practice and 20 seconds of rest (1:1) at 80% intensity of 1-RM. While the athletes in the M group received a full body massage immediately after the exercise protocol, the athletes in the MOS group received an ozone sauna application following the whole body massage. No application was applied to the K group other than the exercise protocol. Blood samples were taken from all participants 6 times: before the exercise protocol, after exercise, after massage/ozone sauna, and after 24, 48 and 72 hours. Kruskal Wallis test, repeated measures ANOVA and Friedman tests were used in statistical analyses. Two-way PERMANOVA with Euclidean distance was used as the similarity matrix to examine the differences between groups and the interaction effect. Results: As a result of the research, it was found that the muscle damage markers CK, LDH and AST, and the oxidative stress parameters MDA, TAS, TOS, OSI and SOD values in the MOS group were significantly lower than in the K group. Moreover, MOS application was found to be more effective than M application on CK, AST, TAS, TOS and OSI parameters. Conclusion: As a conclusion, it can be said that MOS application is more effective in reducing muscle damage and oxidative stress parameters in cross-country runners.