Edmond Nathaniel Cahn'a göre adaletin gerçekleşmesinde adaletsizlik algısının temellendirilmesi
Justificating the perception of injustice in the realization of justice according to Edmond Nathaniel Cahn
  1. Tez No: 925528
  2. Yazar: SEDAT BİNİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ELMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Edmond N. Cahn, Adalet, Adaletsizlik, Adalet Algısı, Adaletsizlik Algısı, Edmond N. Cahn, Justice, Injustice, Perception of Justice, Perception of Injustice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsanlık tarihi boyunca birçok ideolojiye, teoriye ve fikir akımına ilham veren ve onların temellendirmelerine yeni boyut kazandırarak onları renklendiren en önemli kavramlardan biri de hiç şüphesiz adalet olmuştur. Bu kavram tarih boyunca değerler basamağında iyilik kavramı gibi yüksek bir ideal için üst bir anlatı haline getirilmiş ve mutlak bir değer olduğu kabul edilmiştir. Yine adalet kavramı düşünce tarihinde birçok filozofun zihnini meşgul etmiş ancak üzerinde uzlaşılabilecek mutlak bir teori geliştirme çabaları her zaman sonuçsuz kalmıştır. Hatta bu filozoflar özgürlük ve kölelik, iyilik ve kötülük, hak ve haksızlık gibi adalet ve adaletsizlik kavramalarını bile kesin bir şekilde ayrılabilir ya da anlaşabilir kavramlar haline getirememişlerdir. İşte 1906-1964 yılları arasında yaşamış olan ABD'li hukuk filozofu Edmond Nathaniel Cahn, yüksek ahlaki bir değer olarak görülen adaletin anlaşılabilmesi için 'adaletsizlik' kavramına ve adaletsizliğin kavranabilmesi için de 'adaletsizlik algısına' ihtiyaç duyulduğunu beyan etmiştir. Nitekim adalet nosyonu ancak adaletsizlik algısının gelişmesiyle başlar. Çünkü Cahn, adalet problemine olumlu açıdan bakarak ya da adaletin normatif niteliklerine göre değerlendirerek değil adaleti olumsuz anlamda görerek ya da adaletsizliğin reel dünyadaki niteliklerini belirleyerek adaletin anlaşılabileceğini savunmaktadır. Aslında Cahn'ın adaletsizlik algısıyla anlatmak istediği; adalete ve adalet algısına ulaşmak değil adaletsizliğe götüren eylemlerin ne olduğunu açıklamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, justice has undoubtedly been one of the most important concept that has inspired many ideologies, theories and intellectual movements and colored them by adding a new dimension to their justifications. Throughout history, this concept has been turned into a metanarrative for a high ideal such as the concept of goodness on the ladder of values and has been accepted as an absolute value. Again, the concept of justice has occupied the minds of many philosophers in the history of thought, but efforts to develop an absolute theory that can be agreed upon have always remained fruitless. These philosophers have not even been able to make the concepts of justice and injustice, such as freedom and slavery, good and evil, right and injustice, clearly separable or understandable concepts. The US legal philosopher Edmond Nathaniel Cahn, who lived between 1906 and 1964, declared that in order to understand justice, which is seen as a high moral value, the concept of 'injustice' is needed and in order to comprehend injustice, the 'perception of injustice' is needed. Indeed, the notion of justice only begins with the development of the perception of injustice. Because Cahn argues that justice can be understood not by looking at the problem of justice from a positive perspective or by evaluating it according to the normative qualities of justice, but by seeing justice in a negative sense or by identifying the qualities of injustice in the real world. In fact, what Cahn wants to explain with the perception of injustice is not to reach justice and the perception of justice, but to try to explain what the actions that lead to injustice are.