Penisilin ile oluşturulan epileptiform aktivite modelinde oleuropein'in olası etkisi ve nitrerjik sistem ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of the possible effect of oleuropein and relationship with the nitrergic system at penicillin-induced epileptiform activity model
- Tez No: 925595
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL VELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nitrik oksit, Oleuropein, Epilepsy, Nitric oxide, Oleuropein
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Epilepsi oldukça yaygın görülen, provoke edilmemiş ve spontan olarak tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir hastalıktır. Epileptik nöbet oluşum mekanizmasının altında nörotransmitterlerin de rolü olduğu düşünülmektedir. Beyinde nörotransmitter ve hedef hücrelerde ikincil mesajcı molekül olarak fonksiyon gösteren nitrik oksitin epileptik aktivite üzerine etkisini inceleyen birçok çalışma mevcuttur. Deneysel epilepsi modelleri epileptogenez ve nöbet oluşum mekanizmasının anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Çalışmamızda 88 adet yetişkin erkek Wistar rat 11 gruba ayrıldı. Ratlara üretan anestezisi altında intrakortikal yoldan 500 ünite penisilin uygulanarak epileptik aktivite oluşturulduktan 30 dakika sonra oleuropein intraperitoneal yolla 3 farklı dozda (20, 40, 80 mg/kg) uygulanarak etkin doz belirlenmiştir. İkinci aşamada nitrerjik sistem agonist (L-Arjinin) ve antagonist (7-NI, L-NAME) ajanları tek başlarına ve OLE etkin dozuyla birlikte intraperitoneal yoldan verilmiştir. 120 dakikalık interiktal spike aktivitesi kaydından sonra sıçanlar dekapite edilerek serebral doku örnekleri alındı. İstatistiksel analiz için değişkenlerin ortalamalarının, üç ve daha grup ile karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Değişkenlerin ortalamalarının, iki grup ile karşılaştırılmasında Mann Whitney U kullanılmıştır. Pen G grubu ile kıyaslandığında 80 mg/kg oleuropein verilen grubun spike frekansındaki yüzde değişimlerin anlamlı olarak azaldığı saptanmış ve 80 mg/kg oleuropein etkin doz belirlenmiştir. Etkin doz verilen grup ile kombinasyon grupları karşılaştırıldığında oleuropeinin antikonvulzan etkisinin nitrerjik sistemle ilişkili olduğunu gösteren bir bulgu saptanmamıştır. Patolojik analizlerde deney grupları arasında inflamasyon ve konjesyon açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Biyokimyasal analizlerde OLE etkin doz grubu (80 mg/kg) Pen G grubuyla karşılaştırıldığında MDA değerleri etkin doz OLE grubunda anlamlı olarak düşük (p=0.001), SOD, CAT ve GPx değerleri ise anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p=0.035, p=0.002, p=0.035). Bu çalışma sonucunda oleuropeinin penisilin ile oluşturulan epileptik aktivite modelinde antikonvulzan etki gösterdiği saptanmıştır. Oleuropeinin epilepsi tedavisinde kullanılması için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a very common neurological disease characterized by unprovoked and spontaneously recurrent seizures. Along with many different factors underlying the epileptic seizure formation mechanism, neurotransmitters are also thought to play a role. There are many studies examining the effect of nitric oxide, which functions as a neurotransmitter in the brain and as a secondary Messenger molecule in target cells, on epileptic activity. Experimental epilepsy models help to understand the mechanism of epileptogenesis and seizure formation. 88 male Wistar albino rats were divided into 11 groups. The effective dose was determined by administering oleuropein intraperitoneally in 3 different doses (20, 40, 80 mg/kg) 30 minutes after epileptic activity was created by administering 500 units of penicillin intracortically to rats under urethane anesthesia. In the second stage, nitrergic system agonist (L-Arginine) and antagonist (7-NI, L-NAME) agents were administered intraperitoneally alone and together with the effective dose of oleuropein. After 120 minutes of recording of interictal spike activity, the rats were decapitated and cerebral tissues were extracted. For statistical analysis, Kruskal Wallis test was used to compare the means of variables with three or more groups. Mann Whitney U was used to compare the means of variables with two groups. Compared to the Pen G group, it was determined that the percentage changes in the spike frequency of the group given 80 mg/kg oleuropein were significantly reduced and the effective dose of 80 mg/kg oleuropein was determined. When the effective dose group was compared with the combination groups, no evidence was found to indicate that the anticonvulsant effect of oleuropein was related to the nitrergic system. In pathological analyses, no significant difference was found between the experimental groups in terms of inflammation and congestion. In biochemical analyses, when the OLE effective dose group (80 mg/kg) was compared with the Pen G group, MDA values were significantly lower in the effective dose OLE group (p=0.001), while SOD, CAT and GPx values were significantly higher (p=0.035, p=0.002, p=0.035, respectively). As a result of this study, it was determined that oleuropein had an anticonvulsant effect in the epileptic activity model created by penicillin. More comprehensive studies are needed for the use of oleuropein in the treatment of epilepsy.