Bazı yeni geçci nektarin çeşitlerinin meyve kalitesinin ve aroma bileşenlerinin belirlenmesi
Determination of fruit quality and aroma components of some new late-nectarine varieties
- Tez No: 925681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ EROĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prunus persica var. nectarina, morfolojik ve kimyasal özellikler, uçucu bileşikler, aroma profili, Prunus persica var. nectarina, morphological and chemical properties, volatile compounds, aroma profile
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Nektarin (Prunus persica var. nectarina, Maxim.), Türkiye'de iç ve dış pazarda yüksek talep gören ve giderek artan üretim alanlarına sahip bir meyvedir. Geççi nektarin çeşitleri, yüksek meyve kalitesi, uzun raf ömrü ve depolama avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Bu çalışmada, geç mevsim yetiştirilen 'Orion', 'Morsianna', 'Extrem Globe', 'Sweet Lady' ve 'Extreme Candy' çeşitlerinin meyve kalitesi ve aroma bileşenleri belirlenmiştir. Çivril'de optimum zamanda hasat edilen çeşitlerin morfolojik ve kimyasal özellikleri analiz edilmiştir. Aroma bileşenleri, GC/MS analizi ile sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Uçucu bileşiklerin tanımlanması için WILEY ve NIST kitaplıkları kullanılmıştır. Exreme Candy nektarin çeşidi meyve ağırlığı (272,49 g) ve iriliği (en: 81,08 mm, yanak:75,43 mm), meyve eti sertliği (70,68 N), pH değeri (3,72); Morsianna nektarin çeşidi kabuk rengi (L* = 70,42, b* = 54,50, C = 55,51, h° = 79,49 değeri), SÇKM (%13,7) ve toplam fenol miktarı (100,15 mg GAE/100 g); Orion nektarin çeşidi C vitamini (8,65 mg/100 g), toplam fenol (101,15 mg GAE/100) ve TA miktarı (1,2 g/100 mL) ; Extrem Globe nektarin çeşidi SÇKM miktarı (%13,8) ve pH değeri (3,77); Sweet Lady nektarin çeşidi ise TA miktarı (1,3 g/100 mL) bakımından en yüksek değerleri aldığı belirlenmiştir. Orion çeşidi, yüksek seviyelerde ester ve alkol bileşenleri ile γ-hekzalakton gibi laktonları içeren benzersiz aroma profiliyle öne çıkan çeşit olmuştur.
Özet (Çeviri)
Nectarine (Prunus persica var. nectarina, Maxim.) is a fruit with high demand in both domestic and international markets, and its production areas and quantities are gradually increasing in Turkey. Late-season nectarine varieties are preferred due to their high fruit quality characteristics, extended consumption period, and long storage and shelf life. This study aimed to determine the fruit quality and aromatic properties of some new late-season nectarine varieties. Late-season 'Orion,' 'Morsianna,' 'Extreme Globe,' 'Sweet Lady,' and 'Extreme Candy' nectarine varieties were harvested at the optimum time in the Çivril district of Denizli province. Fruit weight, size, flesh firmness, and pH values were found to be the highest in the Extreme Candy nectarine variety. The Morsianna nectarine variety had the highest peel color values (L*, b*, C*, and h°), total soluble solids (TSS) (13.7%), and total phenol content (100.15 mg GAE/100 g). The Orion variety showed the highest levels of vitamin C (8.65 mg/100 g), total phenol (101.15 mg GAE/100 g), and titratable acidity (TA) (1.2 g/100 mL). The Extreme Globe nectarine variety had the highest TSS (13.8%) and pH (3.77) values, while the Sweet Lady nectarine variety recorded the highest TA content (1.3 g/100 mL). The Orion variety has the highest ester and alcohol levels in terms of density and diversity of aroma profile components and also contains lactones such as γ-hexalactone. Although other varieties also have their own aroma components, Orion's unique aromatic combination makes it a preferred variety.