Crohn hastalığı olan hastalarda ani başlayan şikayetler geliştiğinde abdomen bilgisayarlı tomografi gerekliliğini değerlendiren puanlama sistemi; catch skor
A scoring system evaluating the necessity of abdominal computed tomography in patients with crohn's disease presenting with acute onset symptoms: catch score
- Tez No: 925695
- Danışmanlar: PROF. MEHMET CİNDORUK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, CATCH skor, abdomen bilgisayarlı tomografi, Crohn's disease, CATCH score, abdominal computed tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda, Crohn hastalığı olan ve ani başlayan şikayetlerle başvuran hastalarda abdomen bilgisayarlı tomografi gerekliliğini ve invaziv girişim gereksinimini değerlendirmek için CATCH skorun etkinliği ve uygulanabilirliği incelenerek bu skor geliştirilmeye çalışılmıştır. GİRİŞ: İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH), intestinal mukozanın kronik inflamasyonu ile karakterize olup; Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) İBH'nin temel formlarıdır. İBH, sürekli artan bir insidansa sahip olması nedeniyle dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olmuştur. Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar tüm gastrointestinal sistemi etkileyebilen, tekrarlayan, transmural tutulumlu inflamatuar bir hastalıktır ve darlık, apse, fistül gibi komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Acil durumlarda tanı ve tedavi sürecinde radyolojik görüntüleme önemli bir rol oynar; ancak abdomen bilgisayarlı tomografinin (BT) aşırı kullanımı radyasyon maruziyeti ve maliyet artışına neden olabilmektedir. Ani başlayan şikâyetlerle başvuran Crohn hastalarında gereksiz abdomen BT çekilmesini önlemek için abdomen BT'de klinik olarak önemli bulguları ve invaziv girişim gereksinimini öngörecek bir tahmin aracına ihtiyaç vardır. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Tek merkezli, retrospektif, kesitsel çalışmamıza, 01.01.2020-01.10.2023 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Kliniği'ne ani şikayetlerle başvuran ve abdomen BT yapılan 202 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, CATCH skor parametreleri (tanı anı ileokolonik tutulum, CRP, trombosit, nötrofil yüzdesi, sigara kullanımı, ateş ve ishal varlığı) ile ek klinik ve hastalık geçmişi bilgileri kaydedilmiştir. BT bulguları ve invaziv girişim ihtiyacı değerlendirilmiş ve bulgular obstrüksiyon, apse, perforasyon, fistül ve CH ile ilişkili olmayan durumlar olarak sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizde Fisher's exact, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve lojistik regresyon testleri kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan toplamda 202 Crohn hastasının 62'sinde BT bulgusu pozitif olarak saptanmıştır. CATCH skor ve skoru oluşturan parametreler ile BT bulguları ve invaziv girişim ihtiyacı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Abdomen BT'de klinik olarak önemli bulguları olan hastalarda, CATCH skoru, nötrofil ve trombosit yüksekliği, CRP düzeyi, tanı süresi ve batın içi apse öyküsü gibi faktörlerin BT bulgularını öngörmede etkili olduğu belirlenmiştir. ROC analizine göre, CATCH skoru için en uygun kesim noktası 1.5 olarak hesaplanmış ve sensitivite %67.7, spesifite %92.1 olarak bulunmuştur. CATCH skora ve skoru oluşturan parametrelere batın içi apse öyküsü ve tanı süresi eklenerek oluşturulan modelin abdomen BT bulgularının öngörülmesi içim spesifitesi korunmakla birlikte sensitivitesi yükselmiştir. İnvaziv girişim gerektiren hastalarda ise, CATCH skoru ve batın içi apse öyküsünün güçlü belirleyiciler olduğu gösterilmiştir. SONUÇ: CATCH skor ve tarafımızca geliştirilen modeller Crohn hastalarında gereksiz BT kullanımını azaltarak ve invaziv girişim gereksiniminde tahmin gücünü arttırarak tanısal süreci optimize edebilecek bir karar destek mekanizması sunmaktadır. Ancak bu modellerin yaygın kullanımını desteklemek için daha geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the necessity of abdominal computed tomography (CT) and the requirement for invasive interventions in patients with Crohn's disease presenting with acute complaints by assessing the effectiveness and applicability of the CATCH scoring system and to improve this score. INTRODUCTION: Inflammatory bowel disease encompasses chronic inflammation of the intestinal mucosa and includes two main forms: Ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD). Due to its increasing incidence, IBD has become a significant global health problem. Crohn's disease is a recurrent, transmural inflammatory condition that can affect the entire gastrointestinal system, from the mouth to the anus, potentially leading to complications such as strictures, abscesses, and fistulas. Radiological imaging plays a critical role in the diagnosis and treatment of acute conditions; however, excessive use of CT scans results in unnecessary radiation exposure and increased healthcare costs. There is a need for a predictive tool to identify clinically significant findings on abdominal CT and predict invasive intervention needs in patients with Crohn's disease presenting with acute complaints. MATERIAL AND METHODS: This single-center, retrospective, cross-sectional study included 202 patients who underwent abdominal CT due to acute complaints at Gazi University Gastroenterology Clinic between 01.01.2020 and 01.10.2023. Demographic characteristics, CATCH score parameters (ileocolonic involvement, CRP, platelet count, neutrophil percentage, smoking, fever, and diarrhea), and additional clinical and disease history data were recorded. CT findings and the need for invasive interventions were assessed and categorized as obstruction, abscess, perforation, fistula, or non-Crohn's disease-related conditions. Statistical analyses were performed using Fisher's exact test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, and logistic regression. RESULTS: Of the 202 Crohn's disease patients included in the study, 62 were identified with positive CT findings. Significant correlations were observed between CATCH score parameters, CT findings, and the need for invasive interventions. In patients with clinically significant findings on abdominal CT, factors such as CATCH score, elevated neutrophils and platelets, CRP levels, disease duration, and a history of intra-abdominal abscess were found to be effective predictors of CT findings. According to the ROC analysis, the optimal cut-off value for the CATCH score was determined to be 1.5, with a sensitivity of 67.7% and a specificity of 92.1%. Adding intra-abdominal abscess history and disease duration to the CATCH score and its parameters created a model that improved sensitivity while maintaining specificity for predicting abdominal CT findings. In patients requiring invasive interventions, the CATCH score and a history of intra-abdominal abscess were identified as strong predictors. CONCLUSIONS: The CATCH score and the models developed in this study provide a decision support mechanism that can reduce unnecessary CT use and enhance the predictive power for invasive intervention requirements in Crohn's disease patients, thereby optimizing the diagnostic process. However, larger-scale studies are needed to support the widespread use of these models.