Çok kriterli karar verme yöntemleriyle İzmit şehrinin akıllı şehir kriterlerine göre analizi
Analysis of İzmit city using multi-criteria decision making methods in compliance with smart city criteria
- Tez No: 925725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR KIVANÇ KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: ÇKKV, AHS, BWM, Akıllı Şehir, Akıllı Şehir Bileşenleri, İzmit, MCDM, AHS, BWM, Smart City, Smart City Dimensions, Izmit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
İnsanlar günümüzde yaşam alanı olarak şehir merkezlerini tercih etmektedirler. Bu sebeple şehirler yoğun nüfusa sahip olan bölgelerdir. Nüfusun fazlalığı birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Şehirlerin bu sorunlara cevap verebilecek nitelikte olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda insanlara daha konforlu yaşam alanları sunabilmek, çevreye verilen zararı azaltmak, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilmek açısından Akıllı Şehir Sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye'de ki çoğu şehir“Akıllı Şehir”olma sürecine daha yeni adım atmaya başlamıştır. İzmit şehri, bilim, sanayi, teknoloji ve yenilikçi şehirlerimizden biri konumundadır. Bu nedenle akıllı şehirler arasında ülkemizde önde gelen şehirlerden birisidir. Nitekim şu an ki akıllı şehir uygulamalarıyla ön plana çıkması bu şehrin araştırma sahası olarak seçilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu bağlamda stratejik konumu, yatırım hedefleri ve ürettiği projeler ile Türkiye'de akıllı şehir statüsüne ulaşmış Kocaeli ili, merkez ilçesi olan İzmit, bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Buna göre çalışmanın amacı, akıllı şehir kriterlerine göre İzmit şehrini değerlendirmek ve eksiklikleri tespit ederek planlamaya yönelik önerilerde bulunmaktır. Çalışmada, Cohen tarafından akıllı şehirlerin özellikleri 6 ana bileşen (akıllı insan, akıllı çevre, akıllı yaşam, akıllı yönetim, akıllı hareketlilik ve akıllı ekonomi) etrafında toplanmış olup, İzmit şehri bu kriterlere göre çok kriterli karar verme yöntemleriyle (AHS-BWM) kıyaslamalı olarak analiz edilmiştir. AHS-BWM metodu kullanılarak yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular dikkate alınarak, İzmit şehrinin akıllı şehir uygulamaları ışığında, akıllı şehir statüsüne sahip olmasına ilişkin sonuçlarına yer verilmiştir. Bu sonuçlar neticesinde İzmit şehri için akıllı şehir boyutlarının önem sırası tespit edilerek, uygulamada eksik olan boyutların fark edilmesini sağlamak açısından bu çalışma önem arz etmektedir. Sonuç olarak İzmit'in akıllı şehir uygulamaları açısından önemli bir gelişme kaydettiği tespit edilmiştir. Buna karşın akıllı şehir uygulamaları noktasında yaşanan sorunlar tespit edilerek bunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, city centers are preferred by people as places to live. Cities are thus areas with a high population density. Many issues arise as a result of overpopulation. Cities must be capable of reacting to these issues. In this regard, Smart City Systems are required to make living spaces more comfortable for people, lessen environmental harm, and make effective use of time and resources. The process of becoming a“Smart City”has just recently begun in the majority of Turkish cities. One of our inventive city in terms of research, industry, and technology is Izmit city. As a result, it is ranked as one of our country's top smart cities. Actually, one of the main reasons this city was chosen as a research area was because of how distinctive its current smart city applications are. The focus of this research is the central district of Kocaeli province, Izmit, which has achieved the status of a smart city in Türkiye due to its strategic position, investment objectives, and initiatives. Therefore, the objective of this research is to assess Izmit city using smart city criteria and offer development recommendations by pointing out any shortcomings. Cohen compiled the characteristics of smart cities around six primary dimensions (smart people, smart environment, smart living, smart governance, smart mobility, and smart economy) and used multi-criteria decision making methods (AHP-BWM) to analyze Izmit city by comparing it to these criteria. The outcomes of Izmit city designation as a smart city in the context of smart city applications are presented, taking into account the findings drawn from the analyses conducted using the AHP-BWM method. These findings make this research important for assessing the significance of smart city dimensions for Izmit city and highlighting the aspects that are lacking in implementation. Consequently, it has been concluded that Izmit city has advanced significantly in terms of smart city applications. On the other hand, issues encountered in smart city applications have been recognized, and solutions have been suggested.