Yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin öğrenen özerkliğine ilişkin görüşleri
Views of teachers of Turkish as a foregn language on learner autonomy
- Tez No: 925920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Özerkliği, Özerklik, Yabancı Dil Olarak Türkçe, Autonomy, Learner Autonomy, Turkish as a Foreign Language
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırmanın temel amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin öğrenen özerkliğine ilişkin görüşlerinin ve bu görüşlerin öğretim süreçlerine nasıl yansıdığının karma desende incelenmesidir. Bu araştırmada karma desenlerden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırma grubu Türkiye genelinde farklı illerde görev yapan Türkçe öğreticilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel örneklemi, ölçüt örnekleme ile belirlenmiş olup 64 katılımcıdan oluşmaktadır. Nicel veriler öğreticiler için hazırlanmış olan anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında elde edilen veriler, ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenen 15 yabancı dil olarak Türkçe öğreticisiyle yapılan odak grup görüşmeleri ile toplanmıştır. Nitel verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve içerik analizi yöntemi ile veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, öğreticilerin öğrenen özerkliği kavramını ve bu kavramın önemini kavradıklarını ancak uygulamaya geçirme konusunda güçlük yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Öğreticilerin öğrenicileri özerklik konusunda kısmen destekledikleri ancak bu desteğin yeterli seviyeye ulaşamadığı görülmektedir. Öğrenen özerkliğinin yabancı dil öğrenicilerine nasıl kazandırılacağına dair daha kapsamlı eğitimlere ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the views of Turkish as a foreign language teachers on learner autonomy and how these views are reflected in their teaching processes in a mixed design. In this study, convergent parallel design from mixed designs was used. The research group consists of Turkish language teachers working in different provinces across Turkey. The quantitative sample of the study was determined by criterion sampling and consisted of 64 participants. Quantitative data were collected with a questionnaire form prepared for the instructors. The data obtained were analysed using SPSS software. In the qualitative part of the study, data were collected through focus group interviews with 15 Turkish language teachers determined by criterion sampling method. A semi-structured interview form was used to collect qualitative data and the data were analysed by content analysis method. The results of the study reveal that the instructors comprehend the concept of learner autonomy and the importance of this concept, but they have difficulties in putting it into practice. It is seen that the instructors partially support the learners in terms of autonomy, but this support cannot reach a sufficient level. It is understood that there is a need for more comprehensive trainings on how to provide learner autonomy to foreign language learners.