Hizmet sektöründe robot kullanımına yönelik tüketici algılarının değerlendirilmesi
Consumer evaluations of using service robots
- Tez No: 925922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN KIYMALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet sektörü, Robot, Teknoloji, Yapay Zekâ, Hizmet Robotu, Service sector, Robot, Technology, Artificial Intelligence, Service Robot
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, hizmet sektöründe robot kullanımına yönelik tüketici algılarının ortaya çıkarılmasını ve bu algıların değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, söz konusu spesifik bağlamda 20 katılımcı ile derin ve geniş kapsamlı bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Bu noktada temel veri geliştirme aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniğine başvurulmuştur. Ayrıca veri zenginliği sağlayabilmek adına verilerin çeşitlendirilmesi yoluna gidilerek gözlem, ön görüşme ve doküman incelemesi gibi veri toplama araçları da kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda tüketicilerin hizmet robotlarının kullanımına ilişkin algılarında teknoloji benimseme boyutu (yaş faktörüne bağlı), endişe boyutu (toplumsal endişe, bireysel endişe ve korku), robotlardan işlevsel beklentiler, robotlar ile karşılaşma isteği ve robottan alınacak hizmete karşı önyargı boyutu faktörlerine bağlı olarak değerlendirdikleri ortaya konmuştur. Bu çerçevede söz konusu çalışma, hizmet sektöründe robot kullanımına yönelik tüketici algılarının değerlendirilmesine yönelik tanımlamalar ve bulgular gerçekleştirmiştir. Bu anlamda daha sonraki çalışmalara rehberlik edebilecek önemli ipuçları sağlamakta, ayrıca konuya ilişkin araştırılmayı bekleyen birtakım yeni sorulara da ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal tourist perceptions regarding the use of robots in the service sector and evaluate these perceptions. In this regard, the qualitative research method was adopted in the study, and a detailed and comprehensive analysis was carried out with 20 specific sections in question. In this position, the semi-replacement process expert was consulted as the basic data development tool. In addition, data collection tools such as observation, preliminary interview and document review were used to diversify the data in order to provide data richness. The results obtained show that consumers' perceptions of the use of service robots depend on the technology consumption dimension (depending on the age factor), the anxiety dimension (social anxiety, individual anxiety and fear), functional expectations from robots, the environment of encountering robots and the tearing dimension against the service to be received from the robot. has been placed. Together with this study, definitions and findings were made to evaluate consumer perceptions regarding the use of robots in the service sector. In this sense, it provides important ways to continue further operations and also sheds light on some new points waiting to be investigated.