Süleyman Ateş Tefsiri'nin kıraat ilmi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of Süleyman Ateş's Tafsir from the perspective of the science of qiraʽat
  1. Tez No: 925958
  2. Yazar: NURUL TUBA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kıraat, Süleyman Ateş, Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye'de Kıraat anabilim dallarının kurulması ve yaygınlaşması ile birlikte bu alandaki akademik çalışmalarda ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Süleyman Ateş Tefsiri'nin kıraat ilmindeki yerini değerlendirmeye çalışan bu araştırmamız da Türkiye'deki kıraat çalışmalarına mütevazı bir katkıda bulunmayı amaçlmakta ve arzulamaktadır. Süleyman Ateş, Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri isimli 12 cilt hacmindeki eserinde kıraatlere yoğun bir mesai harcamıştır. Eserin girişinde“Kıraatler Meselesine”bir bölüm ayırmış, âyetleri tefsir ederken gerekli gördüğü yerlerde kıraat farklılıklarına temas etmiş, bazen uzun uzadıya açıklamalarda bulunmuş ve en önemlisi sûre sonlarında tespit ettiği kıraat farklılıklarının listelerini vermiştir. Bu usulü her sûrede takip etmiştir. Bu, onun Tefsir'inin klasik dönemlerde de örneğine rastlayamadığımız özgün bir yönünü teşkil etmektedir. Ateş, kıraat farklılıklarını tespit ederken kapsamlı bir literatürden istifade etmiştir. O, kıraat farklılıklarını henüz neşretmediği Arapça bir eserde de ayrıca bir araya getirmiştir. Ateş, Tefsir'inde de sadece kıraat farklılıklarını belirtmekle kalmamış, zaman zaman verdiği notlarla anlama etkisi bakımından kıraat farklılıklarına dair kapsamlı değerlendirmelerde bulunmuştur. Gerek tefsir esnasındaki kıraatlere dair açıklamalarında gerek sûre sonlarında yer verdiği kıraat farklılıklarına dair listelerde Ateş, bazen sadece farklı okunuşlara işarette bulunmuş, bazen farklı birkaç okunuşu zikretmiş bazen kendi tercihlerini açıkça zikretmiş, bazen de okunuş farklılıklarıyla âyetlerin nasıl bir anlam kazanacağını da belirtmiştir. Türkiye'de kıraatlerle ilgili çalışmaların henüz yok denecek bir seviyede olduğu bir dönemde Ateş'in Tefsirindeki kıraatlerle ilgili çabası Türkiye kıraat literatürü açısından kıymetlidir ve kayda değerdir.
Özet (Çeviri)
With the development and spread of Qiraʽat departments in Turkey, a serious academic increase is observed in this field. This research, which tries to evaluate the place of Süleyman Ateş's Tafsir in the science of Qiraʽat, aims and desires to make a modest contribution to Qiraʽat studies in Turkey. Süleyman Ateş spent a lot of time on the recitations in her 12-volume work titled Contemporary Interpretation of the Holy Quran. He devoted a long section to the“The İssue of Recitations (Kıraatler Meselesi)”in the introduction of the work, touched upon the qiraʽat differences where he deemed necessary while interpreting the verses, sometimes made lengthy explanations, and most importantly, gave lists of the qiraʽat differences he identified at the end of the chapter. He followed this procedure in every surah. This constitutes a unique aspect of her Tafsir that we cannot find any examples of in the classical periods. Ateş, benefited from an extensive literature while detecting the differences in qiraʽat. He also brought together the differences in qiraʽat in an Arabic work that he has not yet published. In his Tafsir, Ateş not only stated the differences in recitation, but also made comprehensive evaluations of the differences in recitation in terms of their effect on comprehension with the notes he gave from time to time. In both his explanations of the qiraʽat during the tafsir and the lists of qiraʽat differences at the end of the period, Ateş sometimes only pointed out different readings, sometimes mentioned several different readings, sometimes explicitly mentioned his own preferences, and sometimes also stated what meaning the verses would gain with the differences in reading. At a time when studies on recitations were almost non-existent in Turkey, Ateş's efforts regarding recitations in her Tafsir are valuable and noteworthy in terms of Turkish recitation literature.