Hz. İbrahim ve Hz. Yusuf kıssaları bağlamında Kur'an'da irade eğitimi
Willpower education in the Quran in the context of the stories of Hz. Yusuf and Hz. İbrahim
- Tez No: 925993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İrade Eğitimi, Kur'an Kıssaları, Hz. Yusuf, Hz. İbrahim, Willpower Education, Qur'an Stories, Hz. Yusuf, Hz. İbrahim
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma, Kur'an kıssalarının irade eğitimine nasıl katkıda bulunduğunu detaylı bir şekilde incelemektedir. İrade eğitimi ve Kur'an'a göre eğitim kavramları üzerinde durulmaktadır. İrade eğitiminin, bireyin karar verme yeteneğini geliştirmek ve kişisel hedeflere ulaşmak için gereken motivasyonu sağlaması açısından kritik öneme sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, Kur'an'ın eğitim yaklaşımının, bireyin hem manevi hem de dünyevi yaşamında başarılı olmasına yardımcı olacak şekilde tasarlandığı vurgulanmaktadır. Ayrıca, çeşitli disiplinlerin irade eğitimine nasıl katkıda bulunduğu ele alınmaktadır. Kıssaların eğitimdeki rolü ve önemi üzerinde durularak kıssaların, öğrenme sürecini daha ilgi çekici ve anlamlı hale getirdiği ve öğrencilerin konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olduğu belirtilmektedir. Hz. İbrahim ve Hz. Yusuf'un hayatlarından alınan kıssalarla, bu iki peygamberin de hayatı irade eğitimi açısından nasıl bir model oluşturduğu incelenmektedir. Her iki peygamberin hayatları, iradenin gücünü ve insanın kendi kaderini şekillendirme yeteneğini vurgulamaktadır. İrade eğitimi insanların iç dünyasını keşfederek; hayatın zorlukları karşısında güçlü bir duruş sağlayabilmesi için oldukça önemli bir eğitimdir. Hz. İbrahim ve Hz. Yusuf kıssaları sayesinde bu konuda sürecin nasıl yönlendirilebileceğine dair önemli örnekler verilmektedir. Bu kıssalar üzerinden irade eğitiminin Kur'an'da nasıl ifade edildiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines in detail how Qur'anic stories contribute to will training. The concepts of will training and education according to the Quran are emphasized. It is stated that willpower training has a critical importance on both improving the individual's decision-making ability and providing the motivation needed to achieve personal goals. It is also emphasized that the educational approach of the Quran is designed to help the individual succeed in both his spiritual and temporal life. Additionally, in this study ,how various disciplines contribute to the training of willpower is discussed. By emphasizing the role and importance of parables in education, it is stated that parables make the learning process more interesting and meaningful and help students to understand the subjects better. With the stories taken from the lives of Hz. İbrahim and Hz. Yusuf, it is examined how the lives of these two prophets constitute a model in terms of will training. The lives of both prophets emphasize the power of will and the ability of man to shape his own destiny. Willpower training is very important training for people to discover their inner world and take a strong stance against life's difficulties. Thanks to the stories of Hz. İbrahim and Hz.Yusuf, important examples are given on how the process can be guided in this regard. Through the these stories, it has been revealed how willpower education is expressed in the Quran.